Podle pořadatelů si na své ale přijde i amatérská veřejnost, pro niž je na sobotu připravený otevřený závod.

„V sobotním závodě Witte Automotive Baby Duathlon mohou soutěžit také děti a v závěrečné štafetě i rodiče," láká mluvčí Mattoni City Triathlonu Martina Poštová.

Pod jednotným názvem se skrývá několik závodů, přičemž profesionálové se utkají v neděli, kdy se na trať vydají jak muži, tak ženy. Startuje se na koupališti Rolava.

„Nejatraktivnější místa budou například na ploše před Thermalem, kde budou sportovci zavěšovat kola a nazouvat tenisky, zajímavé místo bude i na Zámeckém vrchu. Tam je osmnáctiprocentní stoupání a triatlonisté jsou v největším zápřahu," radí ředitel závodu Vladimír Malý.

Pro obyvatele lázní i jejich návštěvníky prestižní závod znamená také několik uzavírek. S těmi je nutné počítat tuto sobotu i neděli. Na bezpečnost budou u části trati opět dohlížet karlovarští strážníci. „Bude nás devatenáct, je to dostatečný počet," ujistil Jindřich Lát z městské police.

Zároveň upozornil, že podél trasy závodu jsou už značky se zákazem stání. „Pokud tam před závodem budou auta stát, odtáhneme je," upozornil strážník.

Závodit se podle Malého vydá i karlovarský primátor Petr Kulhánek. Ten bude součástí štafetového týmu v otevřeném závodě a na starost bude mít finišující běh.

Magistrát akci bere jako skvělou propagaci města. Loňský ročník podpořil částkou 200 tisíc korun, letos ještě padesát přidal. A pokud zastupitelstvo schválí v září další podporu, dostane triatlon ještě čtvrt milionu z výnosu z hazardu.

Muži se na start o Evropský pohár postaví v neděli v 15 hodin, ženy už v 10 hodin. Otevřený závod začíná v sobotu v 18 hodin, letošní novinka,supersprint štafet, startuje v sobotu ve 13 hodin. (mák)