„Kdysi bylo nějaké opatření, že si za symbolický poplatek, asi to snad bylo kolem 50 korun, mohli lidé koupit povolení na česání ovoce. Jenomže si pro něj přišel málokdo a lidé stejně ovoce u silnic trhali. A na to, že by to někdo důsledně kontroloval, síly ani prostředky nebyly. Takže to celé postupně nějak vyšumělo. V současnosti tedy nikdo česání ovoce ze stromů u silnic neřeší a nikdo v podstatě lidem nebrání," uvedl ředitel Krajské správy a údržby silnic Zdeněk Pavlas.

Současná praxe se ovšem může do budoucna zásadně změnit. Krajští silničáři provádějí momentálně v celém regionu rozsáhlou pasportizaci veškeré zeleně rostoucí podél cest náležejících do jejich správy. Tedy komunikací druhé a třetí třídy.

Z té by mělo vzejít například i to, kolik a kde vlastně roste ovocných stromů a v jakém jsou stavu. „Ve spolupráci s Karlovarským krajem se uvažuje o jakémsi pilotním projektu, který by situaci s ovocnými stromy u silnic řešil. Například, že by se některé konkrétní úseky pronajaly nějakému subjektu a ten poté například řešil i trhání ovoce. To vše je ale opravdu na samém počátku," poznamenal Pavlas.

Zlepšit stav ovocných stromů podél cest je podle náměstka hejtmana Jakuba Pánika velmi žádoucí. „Kdysi dávno tu byl docela propracovaný systém péče o stromy, který se ovšem celý rozpadl. Trhání ovoce z nich je momentálně živelné. Kdyby šlo jen o česání. Řada těchto česáčů stromy poškozuje a znečišťuje i komunikace. Proto by v tom měl být nějaký řád," uvedl Pánik.

O ovocné stromy, hlavně pak u silnic třetí třídy, by se mohla podle Pánika starat nějaká odborná firma, nebo firmy, a ta by si i podle své vůle nakládala s ovocem. „Ona ta péče o stromy není vůbec levnou záležitostí. Prodej ovoce by pak mohl část nákladů zaplatit," dodal náměstek.