Krajem začínají vřít emoce. Po nedávném přejmenování obce Teplé na Cikánskou Lhotu či pobouření Kraslických nad využívání nové kašny Romy jako koupaliště se objevily náznaky nespokojenosti také v Ostrově.

Za ten může podnikatelský záměr podnikatelů Žemličky a Považana, kteří před dvěma lety nakoupili ubytovny v ulici Hornická a Dukelských hrdinů.

Ty následně obsadili lidmi evidovanými na úřadu práce a pro své podnikání využívají státem stanoveného systému vyplácení sociálních dávek.

Toto vysvětluje starosta Ostrova Pavel Čekan hned v začátku svého vyjádření, které je k vidění na webových stránkách města. Ten dále připojil.

„Tito podnikatelé neporušují zákony, nicméně dle mého názoru parazitují na sociálních dávkách, na které přispívají všichni občané ze svých daní. Jejich počínání beru jako amorální, ostatně oba bydlí mimo dosah těchto ubytoven, na opačné straně města, a problémy této lokality se jich tedy osobně nedotýkají. Vedení města bohužel nemá žádné účinné nástroje, jak tomuto podnikání zamezit," napsal Čekan.

Starosta proto začal vést s Žemličkou dialog. „S panem Žemličkou jsem v kontaktu a snažím se s ním situaci v uvedené lokalitě maximálně efektivně řešit. Ostatně v ulici Dukelských hrdinů se podařilo vcelku v krátké době situaci zklidnit."

Podle jeho slov však ubytovna v Hornické ulici dělá městu stále problémy.

Proto se každý den vydává situaci obhlédnout sám či společně s hlídkou městských strážníků.

„Byla přijata opatření, která musí strážníci v místě provádět. Strážníci se zde musí pohybovat pěšky a s obyvateli komunikovat a případná protiprávní jednání na místě řešit. A od 1. srpna řady městských policistů posílil i strážník se služebním psem," dále sdělil starosta ve svém prohlášení.

Ten potvrdil i instalaci dvou kamer, které budou zmiňované ulice monitorovat.

A na pomoci strážníkům se budou podílet i státní policisté.

Čekan představil i možnost řešení. „Nabízí se odkup ubytovny, její zrušení a vybudování například městských bytů přidělovaných podle pořadníku. O této variantě nyní jednáme s majitelem ubytovny panem Žemličkou. Konečné rozhodnutí bude na zastupitelích města."

Vedení města bylo dokonce obviňováno, že údajně na základě jakési dohody s Vládou ČR přichází do Ostrova velké množství nepřizpůsobivých jedinců, dokonce se mluvilo až o několika tisících. „Musím tyto dohady jednoznačně vyvrátit. Nic takového není pravdou a příčinou jsou opravdu jen a jen záměry některých podnikatelů a občanů města. Na tyto podnikatelské záměry nemá město Ostrov žádný vliv a musí jen vynakládat více sil a prostředků na řešení problémů v uvedených lokalitách," vyvrátil starosta Čekan.

S podobným nařčením bojují i ve Žluticích. Starosta Žlutic Václav Slavík důrazně popírá zprávy o tom, že se má do města přistěhovat až dvanáct rodin z mosteckého Chánova. „Nic takového nechystáme. Jde o fámy, které někdo roznáší," zdůraznil. Dodal, že Žlutice neprovozují žádnou ubytovnu, do níž by se rodiny sociálně slabých občanů nastěhovaly. „Vedení města v tomto nepodniklo a ani se nechystá podniknout žádné kroky. Za nesmyslnou považujeme i pouhou úvahu ve výše uvedených intencích. Přidělování bytů ve Žluticích se děje podle schválených Zásad a platí pro všechny občany bez rozdílu. V tomto ohledu hodláme nadále držet nastavený trend. Rovněž prohlašuji, že stěhování kohokoliv do soukromých bytových domů nelze z pozice města nijak ovlivňovat," odmítá starosta spekulace o přistěhování nových občanů. V této souvislosti také připomíná, že spolupráce a činnost vládní Agentury pro sociální začleňování ve Žluticích není zacílena výhradně na jednu etnickou skupinu osob. „Naopak se snažíme být nápomocni všem, kteří jsou předlužení, nezaměstnaní, málo vzdělaní a pohybují se v sociálně nepodnětném prostředí a podobně," vysvětluje starosta. Radnice je podle něj připravena zodpovědět všechny dotazy týkající se nejen této záležitosti. Pokud si ale ubytovnu ve Žluticích zřídí soukromník, pak vedení města nic nezmůže. „Je to byznys navázaný na příspěvky na bydlení. Tito podnikatelé v uvozovkách pak nájem jenom inkasují. To my ale neovlivníme," řekl starosta. Tuto situaci řeší v současné době v Teplé. Sem se do nových ubytoven sociálně slabší stěhují a místní protestují.