Všechno si dělají po svém a na koleni, kdy se sami učí za pochodu. Pomalu nám tady vzniká nová karlovarská avantgarda. „Vevaru jsou lidi, co chtějí pro Karlovy Vary něco udělat. Dokázat, že nejsou mrtvý. Stále tady jsou kluby, jako je Crux, Slash a Drahomíra, které pořád fungují. Pravidelně se tam pořádají koncerty a různé akce. Jinak tady funguje více míst, ale tyhle jsou nějak aktivní pro komunitu a my je navštěvujeme,“ uvedla matka Vevaru Jitka Tomanová. Právě v těchto klubech můžete vidět díla jednotlivých umělců, kteří se tam zároveň poznávali a srocovali.

„Jsme výtvarníci, co nejsou nikde sdružení, vyhýbáme se různým agenturám. Chceme se vyhnout zaběhlým systémům. Důležité je pro nás umění, žádná byrokracie,“ shodují se Tomanová a sochař Tomáš Dolejš.

Skupinka zhruba osmi akčních výtvarníků má jasný cíl. „Chceme tvořit vlastní věci.“ Že jim to jde a má to šťávu, jste se mohli přesvědčit na vlastní oči už během filmového festivalu, kdy si v pasáži otevřeli Pop Up Galerii Bejvalý papírnictví. „To byl opravdový punk, měli jsme krátký deadline a všechno jsme se učili za chodu,“ vzpomíná Tomanová. Hlavními iniciátory tohoto projektu byli právě Jitka a spolu s ní David Rudolf, Tomáš Dolejš a projekt Triko, trio Martin Prokeš, Michaela Weinfurterová a Michal Kožený. Projektem Bejvalý papírnictví se Vevaru uvedli do veřejného prostoru jako dýchající výtvarné uskupení, které křičí do světa „jsme tady!“ „Hlavní myšlenka byla hodně dlouho zasunutá v pomyslném šuplíku. Myšlenka celého projektu byla spojit umělce z Karlových Varů a okolí a to se nám povedlo. Právě papírnictví bylo úplně první počin. Byla to velká improvizace. Umělecký jam,“ popsala Tomanová.

A teď se v jejich hlavách rodí další nápady na nové umělecké projekty, které propojí místní umění s veřejným životem. „Se skupinou chci dál pracovat, chci, aby vznikaly další menší aktivity. Ve skupině se vzájemně podporujeme v tom, co děláme. Teď máme v plánu něco, jako bylo Papírnictví nebo Tančírna, ale to je ještě ve hvězdách. Nechceme teď otvírat vlastní prostor. Naopak se chceme zaměřit na jednorázové vlastní akce,“ osvětlila Tomanová. A právě jedna taková akce už se rýsuje. „Chystáme komponovaný večer v prostorách Prosekárny, kde bychom chtěli ve spolupráci s Malým Bistrem uspořádat degustační večer. A výtvarníci tam budou vystavovat. Bude se zkrátka hrát a žrát,“ vysvětlil David Rudolf. Každá umělecká skupina se už svým názvem nějakým způsobem vyhraňuje, dává jím najevo, kým jsou. Ani s Vevaru to není jiné. „Vařilo nám v hlavě. Název vznikl tak, že to byl okamžitý nápad, který se všem ve skupině líbil. Je to odkaz k Varům, ale znamená také, že jsme neposední. Vaří to v nás,“ dodala Tomanová. Což potvrzuje i Tomáš Dolejš. „Nejsme chladní výtvarníci.“ Hlavní je pro Vevaru umění, ve kterém se odráží jejich touha a nadšení. „Všechno vzniká spontánně. Jsme skupina, na který otestujeme, jak to má fungovat pro další projekty,“ sdělila Tomanová. Vevaru ale není uzavřenou komunitou, berou mezi sebe každého, kdo chce něco dělat a dá do toho všechno. „Chceme vidět iniciativu od těch, kteří se k nám přidají. Nechceme je nahánět. Je to o tom: My jsme tady dělali tohle a tohle. Chceš se přidat? Můžeš. Máš nápad? Sem s ním. Je to o určitém zhodnocení, abychom mohli nabrat další členy. To, co děláme, je způsob, jak se propojit s lidmi a městem,“ vysvětlila Tomanová. Umělci chtějí probouzet Karlovy Vary i do budoucna, kdy plánují drobné akce v průběhu celého roku. V Cruxu už mají domluvenou výstavu.

O značku Dobrota Karlovarského kraje, která bude letos udělována poprvé, usiluje 18 producentů potravin z regionu. Do soutěže přihlásili celkem 82 výrobků v pěti kategoriích, které posuzovala pětičlenná hodnotitelská komise.
O Dobrotu kraje usiluje 18 producentů potravin