Proto asistenční centrum pro uprchlíky v KV Areně rozšiřuje své kapacity. Kvůli nedostačující kapacitě rozšíří Karlovarský kraj po dohodě s vedením města Karlovy Vary a KV Areny prostor stávajícího Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). To začne fungovat i v centrální hale KV Areny, vznikne rovněž zázemí pro sklad humanitární pomoci vydávané jednotlivým zaregistrovaným ukrajinským občanům. Na jednání Krizového štábu Karlovarského kraje o tom informoval hejtman Petr Kulhánek. „Musím velmi ocenit věcný přístup vedení města Karlovy Vary, jednatele KV Areny, ale i vedení klubu HC Energie, protože harmonogramu hokejových zápasů se rozšíření prostor uprchlického centra do haly samozřejmě výrazně dotýká. Moc všem děkuji za pochopení situace a vstřícnost, se kterou k tomuto řešení přistupují. Nyní je to jediná možnost, jak bez přerušení provozu centra můžeme kapacitu zdvojnásobit a urychlit tak odbavení ukrajinských občanů. Doufáme, že to pochopí i fanoušci HC Energie a další návštěvníci KV Areny, kteří očekávali první jarní akce,“ uvádí hejtman Karlovarského kraje.

Během tohoto víkendu bude hasičský záchranný sbor za pomoci týmu KV Areny a dalších spolupracujících subjektů řídit přestavbu prostor haly KV Areny a v příštím týdnu by mohlo asistenční centrum využívat nové zázemí. „Stávající centrum ale nepřeruší svůj provoz ani v průběhu přestavby. Dík patří hasičům, policistům, pracovníkům všech agend pro uprchlíky, tlumočníkům a další řadě dobrovolníků, kteří zajišťují provoz a budou zároveň pracovat i na rozšíření centra,“ pokračuje Petr Kulhánek.

Zpívající fontána je v Mariánských Lázních jedním z nezaměnitelných symbolů. Teď mění a přidává svůj repertoár. Na výběru písní se může podílet každý, kdo se přidá do veřejné ankety.
O seznamu skladeb pro zpívající fontánu v Mariánských Lázních rozhodli lidé

Asistenční centrum v KV Areně je logisticky zajištěné. „Situaci máme pod kontrolou, probíhá to tady relativně v klidu. Záleží na příchodu nových lidí, kteří se do centra přihlašují. Nově příchozí nejprve navštíví stan hasičského záchranného systému, kde se řeší ubytování, doprava, potom se přemístí k cizinecké policii a sociální správě, kde si rovnou mohou vyřídit i pojištění. Po tomto kolečku, když je vše hotové, se vrací zpět k hasičům a ti je podle toho, kde jsou ubytovaní, transportují na daná místa,“ sdělil velitel hasičů stanice Toužim a koordinátor v asistenčním centru Karlovy Vary Jiří Horník.

Mužů je více, než prezentují média, čekací doba na odbavení je až pět hodin. „Zajímavé je, že dvě třetiny uprchlíků tvoří muži. Čekací doba záleží na vlně příchozích uprchlíků. Nejdéle zabere samotného člověka, jak se říká, prolustrovat, ale na druhou stranu musím říct, že je o lidi dobře postaráno. Je tu čaj, káva, ale i teplé jídlo, děti tu mají zázemí, hračky, je tu teplo a snažíme se, aby se tu lidé postižení válkou cítili dobře. Je tu mnoho koordinátorů. Jsou to většinou lidi z Ukrajiny, kteří jsou v České republice nějakou dobu, a ti také velmi pomáhají k vlídné atmosféře,“ vysvětluje.

Věznice na Borech. Ilustrační foto.
Válku ve věznici neriskovali. Rusy a Ukrajince oddělili

Na krizovém štábu došlo k rozhodnutí, že Karlovarský kraj chce vyčlenit hlavní halu KV Areny pro potřeby krizového řízení. „Kraj potřebuje, aby hala byla připravena na několik stovek až tisíců lidí, kteří by tu mohli projít potřebnou administrativou. My jsme připraveni na jakýkoliv scénář. V případě, že situace nepoleví a bude mít delšího trvání, budeme připraveni se přizpůsobit dané situaci. V tuto chvíli se také domlouváme se sportovními kluby, jak vše synchronizovat. Řešíme i sociální zařízení pro maminky s dětmi. Musím říct, že všichni, kdo se podílí na pomoci uprchlíkům, odvádí skvělou práci. Máme velkou podporu jak Karlovarského kraje, tak i samotného města Karlovy Vary, za což jsem velmi rád, když se můžeme o sebe takto vzájemně opřít,“ říká jednatel KV Arény Roman Rokůsek.

Karlovarský kraj nyní obesílá obce, spolky a organizace i sociální služby působící na jeho území, a zabývá se tak možnostmi, jak Ukrajině dál pomoci zprovozněním Centrálního skladu humanitární pomoci v Karlových Varech – Staré Roli. „Dále jsme upřesnili, že materiální pomoc dosud shromážděnou v různých sbírkách lze směrovat právě do tohoto skladu, kde bude vytříděna a rozdělena tam, kde ji ukrajinští uprchlíci nejvíce potřebují. Velmi si vážíme všech, kteří se do pomoci Ukrajině zapojili, ať jsou to jednotliví občané, spolky, města a obce, firmy a další subjekty,“ říká mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková s tím, že žádá o trpělivost. „Prosíme, aby organizátoři sbírek ještě vyčkali s dalším shromažďováním materiální pomoci. Karlovarský kraj ve spolupráci s hasičským záchranným sborem se bude na všechny obracet s požadavky na konkrétní a cílenou potřebu materiální pomoci,“ dodává mluvčí Pavlíková.

Chodovský expres vezl prvního klienta do Sokolova k lékaři.
Chodovský expres vezl prvního klienta do Sokolova k lékaři

Lidé v této věci mohou kontaktovat také informační linku HZS: 950 380 180, v pracovní dny od 9.00 do 18.00 hodin, nebo také sledovat internetové stránky Karlovarského kraje zaměřené na pomoc Ukrajině v regionu, jejichž součástí je i formulář s možností nabídky konkrétní materiální pomoci.

Od páté hodiny ranní dne 4. března do páté hodiny ranní 5. března prošlo Krajským asistenčním centrem v KV Areně 438 lidí, z toho 73 jich bylo ubytováno. Od 1. března prošlo centrem celkem 910 lidí a 139 uprchlíků bylo ubytovaných. Pokud nejsou lidé z Ukrajiny očkováni, mají možnost tak učinit přímo na místě asistenčního centra.

Rozšíření prostor Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině do haly KV Areny platí nejdéle do ukončení nouzového stavu. Více informací o činnosti Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině a další potřebné údaje najdete na webu Karlovarského kraje.