Ve třídách se budou děti učit v malých skupinkách zhruba o velikosti 15 až 20 dětí. Součástí školy bude také družina. Zřizovatelem školy je Institut vzdělávání mládeže z Annabergu-Buchholz. Pro žáky tu bude existovat speciální výukový plán, který se přizpůsobí denní výkonnostní křivce dětí a podpoří sportovní vyžití na základě zdravé výživy.

Vedle výuky v německém jazyce si mohou děti vybrat z mnoha doplňujících nabídek, jako například výuku českého jazyka, přírodovědnou a zážitkovou pedagogiku, nebo kreativní a technické nabídky. Těšit se mohou rovněž na četná sportovní vyžití, protože tělesná výchova bude jak v tělocvičně, na hřišti, v bazénu, jakož i na běžkařských tratích či sjezdovce.

„Tento koncept školy je pokračováním evropské myšlenky, která vznikla již před více než dvaceti lety s Mateřskou školou Regenbogen/Duha v Oberwiesenthalu. Také tuto Mateřskou školu navštěvují německé děti společně s českými. Tyto děti neznají předsudky, lépe poznávají kulturu a řeč a rozvíjejí lepší pochopení jeden druhého,“ popsal starosta města Boží Dar a senátor Jan Horník.

Městská policie v Karlových Varech oslavila 25 let od svého založení.
Městská policie v Karlových Varech oslavila 25 let od svého vzniku

Pro starostku města Loučná pod Klínovcem Janu Müllerovou, je otevření této školy taktéž důležitým stavebním kamenem, který v okolí uzavře dosud scházející článek mezi Mateřskou školou a gymnáziem. „Tato škola je vzdálená jen pár set metrů od hraničního přechodu. Je důležitá nejen pro naše obyvatele, ale i pro místní podnikatele. Zajištění péče o děti má velký význam pro mnoho lidí v pracovním procesu. Je to pro nás přímo štěstí, že v naší těsné blízkosti vzniká škola pro německé a české děti s takovýmto pedagogickým konceptem.“

První děti tu zasednou do ulic už 7. srpna, kdy začíná v německém Sasku školní rok. Škola vznikne v chráněné budově z roku 1930 ve školním komplexu uzavřením od roku 2004.