„Zaměřili jsme se převážně na Chebsko a ze sedmi kontrolních nákupů poputují případy tří prodejců ke správnímu řízení. Největší předražení jsme zjistili u prodejce kaprů v Chebu, který nám na dvou kaprech naúčtoval o 52 korun více, než měl,“ popisuje. Do terénu proto pracovníci ČOI vyrazili i v pondělí dopoledne. Na mušku si tentokrát vzali městské sádky u rybníka Košinář v Plzni.

„V mrazivých dnech se poměrně často setkáváme s tím, že voda přimrzá prodejcům na vahách a ty potom váží nepřesně,“ přibližuje jeden z nejčastějších prohřešků kontrolor Tomáš Chmelíř, když vcházíme do areálu. „Tady to bývá ale obvykle v pořádku, přece jen jde o městské sádky a myslím, že město nemá zapotřebí dělat si ostudu šizením zákazníků,“ dodává.

Jeho slova potvrzuje i následná kontrola, při které žádá náhodného zákazníka, zda by mohl jeho zakoupenou rybu převážit a porovnat s údaji na účtence. „Vše je v pořádku, dokonce máte naúčtováno o pár deka méně,“ vrací po chvíli igelitku. Skutečně odečítáme u každé prodané ryby pár deka dolů, protože někde ve váze samozřejmě voda zůstává a namrzá,“ vysvětluje vzápětí prodavač. „Kupuji tu kapra pravidelně už asi deset let a zatím jsem byl pokaždé spokojený,“ říká Jan Hofreiter, jehož nákup prošel kontrolním převážením.

Pro prodej kaprů platí určitá pravidla. „Stánek musí být v první řadě označen identifikačními údaji a ceníkem,“ říká Jan Mišurec ze Sdružení obrany spotřebitelů. „Určitě je dobré se podívat, jak je prodejní místo vybaveno, důležitá je především čistota, vybavení pomůckami, deska s odtokem, nádoby na odpadky a také nádrže musejí mít přítok a odtok,“ dodává. Na případné hříšníky zákon pamatuje poměrně citelně.

„Prodejce může dostat pokutu v řádu několika tisíců, firma až v řádu statisíců,“ upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy České republiky Josef Duben. V posledních letech jsme se ale se závažnými pochybeními nesetkávali,“ dodává závěrem.