Nejen nemocnicím, ale už i domovům pro seniory dochází kvůli koronaviru personál. Zdravotní sestry jsou nakažené či v karanténě, ale také vyčerpané. Proto zařízení shání kohokoliv, kdo by jim v této těžké době pomohl.

„Ke čtvrtku 29. října bylo na území Karlovarského kraje 61 pozitivních klientů sociálních služeb, a to včetně hospitalizovaných v nemocnicích,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Stát uvažuje o plošném testování na covid-19, které by v první vlně mělo být zaměřeno na rizikové skupiny, především tedy seniory v domovech. „Ohledně termínu týkajícího se antigenních testů zatím čekáme, podle informací z Ministerstva práce a sociálních věcí bychom údaje k plošnému testování měli mít každým dnem,“ upřesňuje mluvčí.

Pod kraj spadá dvanáct příspěvkových organizací, které zprostředkovávají pečovatelskou službu pro seniory. Jak mluvčí Pavlíková doplnila, v nich bylo ke čtvrtku šest pozitivních zaměstnanců. „Další jsou ale v karanténě, případně čerpají ošetřovné,“ dodává.

Krajský úřad v Karlových Varech.
ODS kývla na vládu s hnutím ANO. Získá tím post hejtmana

Podle hejtmana Petra Kubise zařízení i s úbytkem personálu zatím situaci zvládají. „Jsou velmi šikovní. Je ale poznat, že sestry chybějí už i v domovech, zaměstnanci jsou také hodně vysílení. Měl jsem se všemi konferenční hovor, kde jsme situaci řešili,“ konstatuje hejtman s tím, že v současné době hodně pomáhají léčebny dlouhodobě nemocných. „Berou si klienta, který byl nakažený, v co nejkratší době zpět. A nám se tak uvolní místa například v REHOSU v Nejdku, která teď tolik potřebujeme,“ uzavírá. REHOS slouží nyní pro lidi, kteří jsou covidní, ale už nepotřebují akutní péči, takzvaně se doléčují. Jeho služby využívají konkrétně i pozitivní testovaní klienti domovů pro seniory, kteří musí být v izolaci, aby nenakazili ostatní.