Online reportáž

Potvrdila to mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaela Zajíčková. „Nemáme stále žádného pacienta s pozitivním výsledkem. Od samého začátku jsme testovali už třináct lidí. Jen od pátku přibylo šest lidí na testování,“ upřesnila Zajíčková s tím, že karanténu hygiena nařídila jen čtyřem lidem, končí jim tuto středu.

Kolik je ale skutečný počet lidí v karanténě kvůli koronaviru v Karlovarském kraji, se hygienici nedozvědí. Od soboty totiž platí nařízení vlády, že všichni obyvatelé České republiky, kteří se vracejí domů z Itálie, musí nastoupit do čtrnáctidenní karantény. Jejich povinností je informovat o tom svého obvodního lékaře.

„Zatím jsem karanténu řešila se dvěma svými pacienty. Jeden se vracel z Benátska v Itálii, a jeho cestovní anamnéza tak byla jasná. Musel nastoupit do karantény. U druhého jsem si nebyla jistá a musela to konzultovat s hygieniky,“ uvedla obvodní lékařka pro dospělé ze Staré Role Dana Mikeschová. Dodala, že oba pacienti byli velmi rozumní, dobře informovaní a neměli žádné zdravotní potíže. „Tomu z Benátska jsem elektronicky vystavila potvrzení pro jeho zaměstnavatele kvůli nastupující karanténě,“ dodala.

Karlovarský kraj má štěstí, že má jarní prázdniny, kdy se řada lidí vracela právě z Itálie, už týden za sebou. Nyní by všichni museli vstoupit do povinné karantény. „Nikdo dnes nevolal, že dítě nechává v karanténě. Některé děti nechávali rodiče doma už minulý týden,“ reagoval včera ředitel základní školyv karlovarské Poštovní ulici Karel Fiala. „Prostory školy dezinfikujeme a děti více informujeme o tom, jak mají dodržovat hygienu, včetně správného mytí rukou.“

Vedení kraje svolalo na pondělní odpoledne další schůzku s představiteli nemocnic, záchranné služby i hygienické stanice. „Řešit budeme aktuální opatření vydané vládou. Myslíme i na praktické lékaře, budeme jednat i o redistribuci zdravotnického materiálu právě pro ně. A o případném zákazu návštěv v domech pro seniory,“ uvedl radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Doporučení k omezení návštěv v domovech pro seniory vydal už karlovarský magistrát. „Návštěvy jsme zakázali už minulý týden a příbuzní to respektují,“ dodala vrchní sestra Domova pro seniory Karlovy – Stará Role Vlasta Čábelová. Hygienická opatření zavedly příslušné instituce i na nádražích, v městské hromadné dopravě a na dalších místech západních Čech.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník