Silný vítr naštěstí tentokrát v Karlovarském kraji na rozdíl od východní části republiky nepáchá žádné větší škody a v současné době v něm energetici neevidují ani žádné výpadky proudu. Poněkud nepříjemná situace ale panuje ve vyšších polohách, tedy v oblasti Krušných hor. Jak informoval starosta Božího Daru Jan Horník i náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Račko, vlekaři odstavují kvůli silnému větru lanové dráhy.

"Právě se zastavila lanovka Úvalská na Bublavě. Vítr je hodně nepříjemný, zesiluje a v současnosti dosahuje až 30 metrů za sekundu, to už není málo," hlásil z terénu náčelník Horské služby, kterému bylo kvůli nárazům větru občas stěží rozumět.

I když vítr dosahoval kolem nedělního poledne na horách rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu, teplota tam byla poměrně příjemná - kolem jednoho stupně pod nulou. "Pocitová je samozřejmě nižší. Lidí je tu i za takového počasí poměrně dost. Situace není ale na hřebenech příliš bezpečná, lámou se špičky stromů. Proto všechny nabádáme, aby se raději nyní výpravám do hor vyhnuli," upozornil Račko.

Ilustrační foto
Obec Hory se dočkala. Soud se bude zabývat její žalobou na krajský úřad

Podle starosty Božího Daru byla zastavená i lanovka na sjezdovce Za Prahou. "Na Klínovci na jižní straně ale lanovky jedou. Fouká to trochu více, ale na vítr jsme na Božím Daru poměrně zvyklí, takže stav není nijak mimořádný," konstatoval Horník s tím, že nepříznivé počasí lidi před návštěvou Božího Daru neodradilo. V sobotu bylo parkoviště naplněné ze 75 procent a ani v neděli, která patří z víkendu k těm slabším, protože řada návštěvníků odjíždí, nebylo aut v nejvýše položeném českém městě málo.

"Karlovarský kraj tentokrát silný vítr nezasáhl tolik, ani v Plzeňském kraji není situace špatná. Kupodivu odtamtud nemáme ani jedno hlášení o výpadku elektřiny," uvedla mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Podle ní vítr sílí od Ústeckého kraje a postupuje směrem na východ republiky.

Krajští hasiči museli kvůli větru zasahovat v kraji zatím jen patnáctkrát a i když nejsou v regionu problémy s elektřinou, odstraňovali popadané stromy z elektrického vedení. "Situace není dramatická, ale pár výjezdů jsme měli. Odstraňovali jsme spadlé stromy na komunikace či na dráty elektrického vedení. Zasahovali jsme v Damicích, Útvině, Žluticích, Nejdku, Staré Roli, Stráži nad Ohří, Otovicích, Chyši, Nové Vsi, Krásné nebo Lázních Kynžvart. Výstraha před silným větrem i pro Karlovarský kraj je platná do zítřka," doplnil mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Martin Kasal.