„My už se doslova bojíme o život a máme obavy o zdraví. To už je eskalace násilí. Od té paní jsem dostal futrálem zezadu, byla to taková tupá bolest. Odešel jsem, ale ona se znovu rozběhla a udeřila mě podruhé," líčil napadení kolegyní na pracoviště, tedy v Lázních III, Zdeněk Vikor.

Záda ho prý bolela tak, že se ihned po incidentu nechal vyšetřit v karlovarské nemocnici a skončil na neschopence. „Obdržel jsem revers, proto jsem vše musel nahlásit na policii, která ještě ten večer zahájila vyšetřování," dodal Vikor, který je předsedou jedné ze dvou odborových organizací v KSO.

Jeho slova ale popírá Miljov Milev, předseda druhé, početnější odborové organizace. „Pan Vikor paní Petrovou provokoval, nechtěl ji pustit do dveří. Svědkové, kteří vše viděli, ale tvrdí, že se nic nestalo. Pan Vikor měl problémy s kostrčí už dříve. A mezi oběma trvá averze už roky a teď se to vyhrotilo. Ty problémy v KSO dělá několik lidí, vždyť naše odborová organizace má pětatřicet členů KSO, zatímco ta první má pouhých pět lidí," zdůraznil Miljov Milev.

Primátor Petr Kulhánek (KOA) byl včera na služební cestě mimo Karlovy Vary a uvedl, že k celému incidentu nemá dostatek podrobností. „Pokud to ale je takhle, tak je to nepřijatelný stav a bude se jím zabývat rada města," uvedl s tím, že si co nejdříve veškeré podrobnosti opatří.

Kaňka podal výpověď

Stejně tak nemá dostatek informací náměstek Jiří Klsák (KOA), do jehož gesce KSO spadá. A i on chce celou věc prověřit. Náměstek Klsák se ale KSO zabývá takřka permanentně. Stížnosti střídají otevřené dopisy a rada města se už s vedením KSO i odbory několikrát sešla a napjaté vztahy v tělese se snažila vyřešit.

„Od ředitele Kaňky jsme 21. dubna obdrželi výpověď, a to s rezignací k 31. srpnu letošního roku. Nyní podepisuji materiál do rady příští týden, abychom jeho výpověď projednali. Předpokládám, že ji vezmeme na vědomí a uložíme odboru kultury, aby vypsal výběrové řízení na nového ředitele KSO," vysvětlil náměstek.

A závěr kontroly?

Hádky a nepříjemnosti v KSO se už dostaly i na jednání karlovarského zastupitelstva. zastupitelé pak pověřili kontrolní výbor, aby celou záležitost prověřil a zkontroloval i hospodaření tohoto symfonického tělesa. Podle předsedy kontrolního výboru Michala Riška (ČSSD) zprávu předloží zastupitelům na květnovém jednání. Závěry komise, kterou výbor celou záležitostí prověřil, nechtěl zatím komentovat, ale naznačil, že určitá pochybení v KSO jsou. Na dotaz, zda se kontrolní výbor bude zabývat i posledním incidentem, kde už se hráči fyzicky napadají, uvedl, že to je věc policie. „To už jde mimo nás. My zastupitelům předložíme to, čím nás pověřili," uvedl Michal Riško.