Josefa, to je název volnočasového nákupního centra v Otovicích u Karlových Varů. Areál by měl vyrůst na ploše 9,53 hektarů. Předložené oznámení „Nové Otovice Josefa" už začal posuzovat Krajský úřad Karlovarského kraje. „A to dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí.Oznamovatelem je společnost Pravý Domov invest," uvedla krajská mluvčí Andrea Bocková.

A co vše výstavba nákupního a volnočasového centra Josefa zahrnuje? Například repliku karlovarské vřídelní kolonády z roku 1879, jejíž okolní budovy budou imitovat historickou zástavbu Karlových Varů z této doby, uličky budou v bulvárním typu, nebude chybět promenáda s lavičkami, fontánkami a zelení. V areálu budou gastroprovozy, zóna pro děti, in-line dráha, lezecké stěny, minigolf, squash, bowling, fitness, skate a in-line areál , virtuální aréna, střelnice, jezírko a ubytovací park v americkém stylu.

„Centrum se skládá z jednopodlažních objektů služeb a obchodů. K nákupnímu centru jsou připojena dvě parkoviště o celkovém počtu 706 parkovacích míst. Na tuto část navazují zelené plochy a sportoviště," doplnila krajská mluvčí.

Celý záměr hodlá investor realizovat ve dvou etapách. Zahájení stavby je plánováno na příští rok a dokončeno v roce 2017. Druhá etapa bude zahájena v r. 2016 a také dokončena v roce 2017.

„Zpracované oznámení záměru je k nahlédnutí na Krajském úřadě Karlovarského kraje, odbor životního prostředí a zemědělství, na karlovarském magistrátu, na obecních úřadech obcí Dalovice, Sadov a Hájek," doplnila krajská mluvčí.

Oznámení záměru je také k nahlédnutí na internetu. Vyjádření k areálu Josefa Nové Otovice je možné zaslat nejpozději do 11. února na Krajský úřad Karlovarského kraje.

Podle starostky Otovic Stefany Švecové už investor s vedením města sice jednal, ale detailní podrobnosti neuvedl. „Jsme ale velmi rádi, že to nebude jenom nákupní centrum nebo jen zábavní park. Nabídne vyžití dětem, sportovcům i lidem, kteří si zde budou chtít nakoupit či odpočinout," uvedla starostka. Místní radnice už s Josefou seznámila i občany. „Zajímalo nás, jaký na to mají názor, a nebyli proti," doplnila starostka. Otovičtí mají obavy jen z dopravy, která zde po vybudování areálu zhoustne. „Nevíme, co to pro Otovice přinese. Vše má ale své plus a minus," uvedla.

Pozemky, na nichž má nové centrum vyrůst, jsou v soukromém vlastnictví. Podle starostky se investor domluvil s vlastníkem.

Firma Pravý Domov je společnost s ručením omezeným a jejím jednatelem je podle obchodního rejstříku Lucie Horešovská z Dolního Rychnova. Jejími společníky jsou kromě Martina Zajace ze Kfel u Ostrova a Alexeye Vetoshnikova ze Sadova společnost VB Projects ze Sadova. Jejími jednateli a společníky jsou Holanďané.