V sokolovské nemocnici leží už tři lidé s otravou methylalkoholem. Prvním z nich byl pětapadesátiletý muž z Rovné, kterého nemocnice přijala ve středu. Další dva lidé přibyli ze čtvrtka na pátek. Jde přitom o vůbec první případy v Karlovarském kra­ji.

„Nemocnice přijala ve středu k hospitalizaci pacienta ze Sokolovska s podezřením na otravu metylalkoholem. Po provedení testů se tato otrava potvrdila a ihned jsme započali léčbu a detoxikaci pacienta etanolem a leukovorinem," potvrdila mluvčí sokolovské nemocnice Petra Soukupová. „Potíže, které pacient měl, ustoupily a nebylo nutné provádět hemodialýzu. Během léčby stále klesá hladina metanolu v krvi, pacient je stabilizován a prozatím předpokládáme uzdravení bez následků," doplnila.

Zdroj otravy u tohoto pacienta zatím není znám. Další dva pacienti, kteří jsou z Rotavy a Sokolova, uvedli, že si otrávený alkohol přivezli z Moravy.

Všichni leží na jednotce intenzivní péče a jsou mimo ohrožení života. Nemocnice přijala ještě další dva pacienty s podezřením na otravu metylalkoholem. Ta se ale nepotvrdila. Mluvčí nemocnice varovala, že lidé by si měli i nadále dávat pozor, jaký alkohol požívají, přestože prohibice již byla částečně ukončena.

Podle neoficiálních informací zatkla policie v kraji ve středu v ranních hodinách v souvislosti s distribucí pančovaného alkoholu dvě osoby. Jednou z nich je údajně bývalý policista. Policie zatím nechce k případu vzhledem k průběhu vyšetřování zveřejnit bližší informace. „Intenzivně na případu pracujeme," konstatovala mluvčí krajské policie Andrea Kávová.

O případu bylo již informováno i vedení Karlovarského kraje. Tan ihned vyzval obyvatele, aby byli opatrní a vyhýbali se konzumaci podezřelých, neoznačených lihovin, které mohou obsahovat rizikové množství metanolu.

„V Karlovarském kraji budou i nadále pokračovat kontroly hygieniků, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, policie nebo Celního úřadu. Situaci budu monitorovat společně s vedením HZS Karlovarského kraje, krajským policejním ředitelstvím a dalšími složkami," řekl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.