Již tři týdny topí plynovými kotli, které všem domácnostem také ohřívají vodu, a nemohou si zvolenou variantu vynachválit.

Investice přes 600 tisíc korun a zisk stavebního povolení, to byly jediné překážky, které stály v cestě vybudování vlastní kotelny v panelovém domě se sedmatřiceti domácnostmi. Na vystavění kotelny se majitelé shodli stoprocentně jednohlasně. „Návratnost investice z peněz ušetřených na topení a teplé vodě je pouhé dva roky. Navíc v našem domě perfektně funguje fond vlastníků bytových jednotek, odkud jsme peníze použili, takže bylo rozhodnuto rychle a snadno," řekl za majitele bytů Pavel Káčerek. V jeho hlavě myšlenka uzrála již před pěti lety a po celou tu dobu usiloval o zisk stavebního povolení, díky němuž by se z bývalé prádelny stala kotelna. „Ta se začala budovat letos na jaře a nyní jsou v ní dva plně automatické plynové kotle a 1000litrový bojler na teplou vodu. V provozu je od 1. října," doplnil Káčerek.

Panelákové kotle v nejdecké Okružní jsou navíc přichystané na budoucí připojení k solárním panelům, které by mohly být na střeše domu.

Obyvatelé domu pocítí jediný rozdíl, a to ve výši částky, kterou zaplatí za teplo a teplou vodu. Výrazně totiž ušetří.