To vše ztrpčuje život lidem v Krymské a Charkovské ulici, ale také v v průchodu kolem bývalých mrazíren v Tuhnicích. Zde je nově otevřena nálevna, kterou rádi a často navštěvují lidé z ubytovny Tygr, v Krymské ulici je problémem obytný dům, který převážně obývají lidé na podpoře.

Rada města tak musela znovu řešit stížnost místních lidí, kteří už mají nočního hlučného blázince po krk. A na město se tak už poněkolikáté obracejí s naléhavou prosbou o pomoc při řešení této neudržitelné situace.

Podle náměstků Čestmíra Bruštíka (vol.) a Jiřího Klsáka (KOA) se tak do věci bude muset znovu vložit úředníci odboru životního prostření, a také strážníci Městské policie. Pro velitele strážníků Marcela Vlasáka nic nového, protože bytový dům Charkovského zaměstnává Městskou policii už řadu let. A dokonce zde byl zřízen i kamerový bod a dohled nad řáděním lidí z ubytovny v ulicích částečně zklidnil. Jenomže potíže znovu propukly nanovo.

Ilustrační foto.
Utekli z hotelu bez placení

„Je to sociální problém. Z části zde bydlí jiné etnikum, ale potíže pramení rovněž ze struktury místních obyvatel a generačního rozdílu zdejších lidí. Zatímco v nejbližším okolí žije 12 procent dětí, v tomto domě je to 40 procent,“ vysvětlil Marcel Vlasák.

V okolí ubytovny navíc podle něho bydlí starší lidé, které skupinky dětí otravují a někdy dokonce tyranizují. Výjimkou není ani střílení kamenů prakem do oken.

V srpnu loňského roku proto velitel Městské policie řešil situaci přímo na místě, a to s lidmi, kteří prosí město o pomoc.

„Oslovili jsme i jednatele společnosti, která bytový dům Charkovského vlastní, aby eliminovala řádění dětí, vyvolali jsme místní šetření s krajským úřadem a v lednu jsme zde zřídili nízkoprahové zařízení, v němž mohou děti trávit volný čas. V tom nám pomáhá Armáda spásy,“ vysvětlil snahu o nápravu velitel Marcel Vlasák. Vše ale naboural prázdninový režim, kteří si místní vysvětlili po svém. Pozvali příbuzné z jiných měst, kteří přijeli i s dětmi a problémy vypukly v plné letní síle.

Městská policie se je snaží zvládat i s pomocí asistentů prevence kriminality, jejichž počet se zvýšil ze šesti už na sedmnáct.

Ilustrační foto
Kraj by rád opravoval silnice levněji. Snahu ale blokuje stát

Dotace, o něž Městská police Karlovy vary zažádala Úřad práce, jí umožní mít těchto asistentů osmnáct. Podle velitele Marcela Vlasáka mají tito asistenti lepší přehled o dění v dané lokalitě, lépe se dostanou mezi lidi, provádějí namátkové kontroly a problémy mohou řešit operativně.

„Chtěli bychom zde mít dvoučlennou nepřetržitou hlídku. V tomto trendu chceme pokračovat i v budoucnu,“ uvedl k problému v Tuhnicích velitel strážníků Vlasák.

Jenomže chybí to hlavní a podstatné. Dobrá sociální intervence a legislativa, která by sociální problémy chudších lidí opravdu řešila nejenom příspěvky na bydlení. A to rozhodně není úkolem Městské policie.