Jen co skončily vánoční svátky a oslavy nového roku, chystají západočeské lázně oslavy nové, které jsou zpravidla mnohem slavnostnější. Dosud poloprázdné hotely jsou nyní zaplněny a oživení nastalo i v obchodech a na karlovarském letišti. Do kraje se totiž sjeli hosté z celého světa oslavit pravoslavné Vánoce.

Pravoslavné Vánoce se totiž podle juliánského kalendáře slaví až dnes, tedy 6. ledna. Například Karlovy Vary zažívají boom v příjezdu rusky hovořících klientů. „To je poznat i z návštěvnosti našich poboček, která je nyní přibližně o sto procent vyšší než v prosinci," uvedl Jan Sedláček z karlovarského infocentra.

Většina hotelů zaměřujících se na rusky hovořící klientelu se na tyto oslavy obzvláště pečlivě připravuje. Pravoslavné Vánoce se však neslaví jenom v Karlových Varech, ale například také v Mariánských a Františkových Lázních. Scénář oslav je všude přibližně stejný a méně konzumní, než jsou Češi zvyklí. Věřící jen málokdy vynechají bohoslužby. Jen pravoslavný chrám Petra a Pavla v Karlových Varech jich podle paní Ludmily připravuje na 6. a 7. ledna hned několik.

Otázka pro: Václava Černého, ředitele karlovarského letiště

Blíží se čas pravoslavných Vánoc. I v ulicích Karlových Varů můžeme pozorovat větší nárůst rusky mluvících hostů. Zaznamenalo podobný trend i karlovarské mezinárodní letiště letiště?

Dá se říct, že už je poměrně standardně před těmito pravoslavnými Vánoci mnohem více práce. Především se to týká dvou speciálních spojů, které rok co rok v tomto termínu dopraví další turisty nad rámec klasických linek. Tyto speciály letos přiletěly v neděli 29. prosince a zpátky by měly nabrat směr z Karlových Varů někdy kolem 10. ledna. Každý rok je vidět, že je o tuto speciální linku zájem a tak bychom se nebránili, kdyby některý z dopravců přišel s nabídkou další mimořádné linky. Naše letiště zvládne denně odbavit bez větších potíží až deset velkých letadel. Problém z naší strany by tedy rozhodně nebyl.