Z takové nabídky si mimo jiné vyberete, pokud vás na vánočních trzích v Karlových Varech zastihne hlad. Pochopitelně uhasíte i žízeň a dobrá zpráva je, že za svařené víno zaplatíte třicet korun, za ochucený svařák, třeba borůvkový, pětatřicet korun. Vánoční sortiment je pestrý, prodejci nabízejí výrobky z kůže, svíčky, čepice, hračky, jmelí, ale také francouzské speciality, sýry nebo medovinu či kandované ovoce. Magistrát sice letos dodržel jednolitou linii stánků, z níž vybočuje jenom prodavač trdelníku v husitském ladění, ale málo platné, vánočním trhům například v Chebu se ty karlovarské rovnat nemohou. A srovnání třeba s Drážďany? To už nejde vůbec.

„Mohlo by tady být stánků daleko víc, je to takové chudé," mínili lidé, kteří sem přišli už v sobotu v podvečer. To samé znělo i od prodejců. Podle nich je stánků na Masarykově třídě u pošty rok od roku méně. Přestože na zajištění vánočních trhů magistrát vyčlenil 237 tisíc korun, a to na instalaci stánků, ostrahu a úklid tržiště, na náklady na odvoz komunálního odpadu a podobně. Nicméně prodejci jsou na návštěvníky připraveni. „Je trochu zima, ale kdyby bylo minus dvacet stupňů, bylo by to daleko horší," smála se Jitka Tyslová, zachumlaná v kabátu a čepici a obklopená háčkovanými a pletenými výrobky většinou s motivy ze zvířecí říše. „Tenhle lev? Ten vyjde tak na tři dny práce," vysvětluje paní Jitka. A i ona se těší na vánoční program, který karlovarské trhy doplní. Ale i tady panuje nespokojenost. Trhy končí 21. prosince. Stánky se odklidí, a o Vánocích tak bude u hlavní pošty svítit jenom vánoční strom.

GLOSA IVANY KALINOVÉ

Vánoční trhy? Skličující zážitek

Na úvod by se chtělo říct, že karlovarský magistrát to trochu popletl a farmářské trhy si spletl s vánočními. Ovšem s dodatkem, že i ty farmářské měly jistou úroveň, zatímco o těch vánočních, městem vznešeně nazvaných Andělskými, to nejde říct ani v bezvědomí. Neuvěřitelně mizivý počet stánků sem tam zdobí chvojka a vánoční atmosféra je tak ponurá, že se zde prodejci i návštěvníci téměř bojí. V tomto skličujícím prostředí se adventně prostě nenaladíte ani po třech svařácích. A tak nějak chudinskou bezútěšnost zde v neděli dotvářela i polévka, kterou zdarma naléval primátor Kulhánek. Takže, pánové. Nemusíte jezdit do zahraničí. Zastavte se v blízkém Chebu, ať příště víte, co jsou to vánoční trhy. A podle tohoto mustru je příští rok, prosím, uspořádejte. Ve městě navoďte skutečnou vánoční atmosféru, s koledami, opravdovým adventním souzněním a laskavým časem rozjímání. Nebo trhy zrušte úplně, protože to, co nyní za Andělské Vánoce ve městě vydáváte, je něco mezi centrem pro bezdomovce a depresivní opičárnou.