„S advokátem Jelínkem město uzavře mandátní smlouvu, u níž je stanoven finanční limit až do výše tří set tisíc korun. Žádná konkrétní částka ovšem zatím nepadla a nepředpokládám, že by tato suma byla vyčerpána,“ uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA). Podle něj se nyní připravují podmínky mandátní smlouvy. „O všem bude jednat rada města, takže zpětná kontrola bude existovat,“ zdůraznil primátor.

Náměstek Jiří Kotek (ALTERNATIVA) je toho názoru, že spor ohledně Lázní III, které by město chtělo získat zpět do svého majetku, bude náročný a složitý.

„Bývalé vedení města schválilo prodej tohoto objektu, za což jsem sám v noci téhož dne podal na bývalé radní trestní oznámení. Následně v podvečer před ustavujícím jednáním nového zastupitelstva, kde byli zvoleni noví radní, vložili úředníci pod tlakem nejužšího vedení města na katastrální úřad k zápisu kupní smlouvu na prodej Lázní III. Učinili tak deset minut před zavírací dobou podatelny. Tento akt byl dle mého názoru završením bizarního tunelu zcizení tohoto objektu, který začali v roce 1994 kutat Jaroslav Fiala s Milanem Koulou. Jaroslav Fiala se v následné době stal zastupitelem i poslancem za ČSSD a ze svých pozic významně ovlivnil tento mezikoaliční (ODS – ČSSD) handl,“ uvedl Kotek.

Podle něj je celý příběh pouze v oblasti jakéhosi „tvrzení proti tvrzení“. „Poražená, dnes opoziční koalice tvrdí, že maříme výhodný obchod pro město, a já s kolegy, kteří dnes mají odpovědnost za vedení města, říkáme pravý opak: Naši předchůdci nezákonně a nevýhodně prodali objekt Lázní III. Pokud tedy vážně chceme zabránit zapsání Lázní III na vlastnický list firmy Veso, dnes zastřené do anonymity původně jediného akcionáře Milana Špičky z Baustavu, a efektivně něco udělat s dalšími existujícími smluvními vztahy, musíme být nejen precizní a opatrní, ale také rychlí, a to v řádu hodin,“ zdůraznil Kotek.

Doplnil, že proto požádal radu města o souhlas s angažováním Karla Jelínka, s nímž situaci kolem Lázní III v uplynulých měsících konzultoval. „V kauze se orientuje a je schopen rychlé porady. Podobné případy se na nás valí právě z pozastavených usnesení rady, proto jsme nezúžili mandát pro advokáta pouze na Lázně III. Nyní připravujeme veřejnou poptávku pro advokáty, se kterými by bylo možné spolupracovat,“ dodal první náměstek primátora.

Opoziční zastupitelé Hybner a Fiala (ČSSD) ani bývalý primátor Hauptmann (ODS) včera nebrali telefon.