Jsem překvapen textem, který byl včera rozeslán redakcím médií z anonymní elektronické adresy, a jehož pisatelem je údajně primářský sbor nemocnice Karlovy Vary. Pisatel tohoto textu vyhrožuje blížícím se kolapsem zdravotní péče v Karlovarském kraji, a to v souvislosti s kroky managementu nemocnice. Žádný takový kolaps však nehrozí, pisatel chce viditelně pouze zastřešovat veřejnost. Systém krajského zdravotnictví funguje, poskytuje péči na potřebné úrovni, dokonce se i průběžné zdokonaluje. Chápu to proto jako snahu o vzbuzení paniky, a obávám se jediné věci, totiž že někdo začne dávat pacientům najevo, že jim nemůže poskytnout odpovídající péči.

Vážení spoluobčané, žádám Vás proto, pokud by se Vám někdy stalo, že Vám kterýkoliv lékař krajské nemocnice odmítne poskytnout léčbu, případně Vám bude vyhrožovat tím, že se Vám nedostane kvalitní a náležité péče, abyste mi tuto skutečnost neprodleně sdélili. Jeho jednání totiž v tu chvíli bude v rozporu nejen s lékařskou etikou, ale také se zákonem.

Všechna opatření, které management nemocnice provádí, vychází z odborných klinických auditů. Jsou následně konzultována s odbornými lékařskými společnostmi z hlediska zachování kvality péče o pacienta. Považuji za alarmující, že nezávislí experti z odborných lékařských společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty' Purkyně tato opatření schvalují, kdežto primáři našich oddělení je považují za neprofesionální. Já sám, ačkoliv si velice vážím lékařů a primářů našich nemocnic, však za autoritu považuji odborné lékařské společnosti, které jsou .uznávanými garanty na poli medicínské vědy.

V jedné věci však musím s pisatelem onoho textu souhlasit. I já považuji za alarmující ztrátu hospodaření Karlovarské krajské nemocnice, a.s, v prvním pololetí tohoto roku ve výši několika desítek milionů korun. Vím, že nový zákoník práce, který platí od letošního roku, skokovč zvýšil mzdové náklady za pracovní pohotovosti, a zcela jistě si vynutil určité neplánované náklady. Jsem však ochoten tolerovat ztrátu pouze do výše těchto nákladů, nikoliv vyšší. Již ve středu jsem proto nařídil představenstvu společnosti, aby přijalo ekonomická opatření a zároveň z této situace vyvodilo personální důsledky.

Čtěte též:

Vrchní sestry jsou znepokojeny
Karlovarští internisté: Hejtman se nejspíše mýlí
ČLK ke krajskému zdravotnictví
Žák: Nejsme hejno uličníků
Tiskové prohlášení LOK Karlovarského kraje
Hejtman: Ke krajskému zdravotnictví…
Stomatologové mají také co říci…
Primář Kubín: Nepíši poplašnou zprávu, ale realitu
Karlovarští primáři apelují na veřejnost