Je kolem multifunkční haly mnoho povyku pro nic, nebo je problém tak vážný, že jej prostě nelze tolerovat mlčením? Otmar Homolka z občanského sdružení O co jim jde se domnívá, že nelze. „Nikdy jsme netvrdili, že halu nechceme. Neustále jsme opakovali, že výstavbu chceme pozastavit do doby vyjasnění financování této investiční akce města,“ zdůraznil Homolka. My jsme se ho proto zeptali:

Jaké máte výhrady a proč tak nekompromisně kritizuje karlovarský magistrát?
Celý záměr nese typické známky špatně připravené investice od počátku po současný stav realizace stavby. Další problémy s tím spojené budou následovat v průběhu výstavby a dále při provozu zařízení. Bohužel. S čistým svědomím tvrdím, že se jedná o nevídaně a neslýchaně špatně připravenou investici, která přesně odpovídá umění současné radnice.

Kde jsou podle vašeho názoru hlavní problémy?
Za hlavní problém považujeme nedostatečný průzkum veřejného mínění. Záměr byl konzultován pouze se spřízněnci koalice a hokejisty včetně podnikatelů Karla Holoubka, Vlastimila Argmanna a společnosti Sokolovské uhelné. Občané neznali podrobnosti včetně financování a byli informováni mylně. Aquapark byl z projektu vypuštěn a staví se dvě hokejové haly. Navíc. Do voleb představili politici jiný projekt a neřešili jeho financování.

Jaké jsou vaše další výhrady?
Nezajištěné finanční prostředky na stavbu. Předběžně slíbená účast Krajského úřadu karlovarského kraje ve výši 100 mil za podmínky získání prostředků z Evropské unie se nepovedla Karlovy Vary tak mají zajištěno pouze 150 mil od státu, a to se podařilo na poslední chvíli. 925 milionů, které do haly poplynou z rozpočtu města, je šok pro všechny uvažující lidi. Vždyť se musí počítat s dalšími penězi na komunikace a parkoviště (50 milionů), vestavbu kina (50 milionů, úroky z úvěru (100 milionů), řešení interiéru pro ostatní proklamované funkce (50 milionů), částku na změny a více práce v průběhu stavby se neodvažuji odhadovat, už teď dle mých propočtů město prodělalo minimálně 50 milionů. Nedostatečná byla i technická příprava projektu, což dokladuje malý rozsah geologického průzkumu i nedostatečně a nejasně vypracovaná zadávací dokumentace.

O slavné karlovarské losovačce, tedy o výběrovém řízení na stavbu multifunkční haly, se baví celá Česká republika a přes internet je vidělo přes sedm milionů diváků. Co k tomu říci?
Podle našeho názoru bylo výběrové řízení zmanipulováno a znalcům ve stavebnictví byl vítěz Syner a Baustav předem jasný. Že se video s losovačkou zveřejnilo, za to díky bohu a Jiřímu Kotkovi. Podobné to bylo s výběrem firmy na technický dozor, což byla další fraška. Karlovarským znalcům poměrů byl vítěz, firma Investor, předem jasný. Přestože město podle primátorky oslovilo desítky firem, čemuž odporuje fakt, že výběrové řízení bylo uzavřené a tudíž pouze pro vyvolené. Město obdrželo pouze tři nabídky, z nichž dvě byly spřízněny jednou osobou. Následovala nabídka dvou firem. Je to prosté, stačí, aby si dva známí zavolali a dohodli se na výši nabídky, což je rozhovor na dvacet vteřin. Neskutečně rychlá byla také příprava smlouvy o dílo a zahájení prací na stavbě, i když je třeba podotknout, že smlouva o dílo byla kupodivu dobrá. Asi měl právník města Tomáš Ficner strach udělat ji tendenční.

Průběh stavby jste detailně sledovali od samého počátku. I zde dělala podle vás radnice chyby?
První tři měsíce se na stavbě pracovalo bez firmy na technický dozor. Vše nahrazoval odbor investic karlovarské radnice. A samotný průběh stavby? Hned se ukázalo, že pánem je tu zhotovitel a město mu jde na ruku. Zeminu vozila auta jinam, než bylo uvedeno v projektu a rozpočtu stavby (vozila se do Smolných Pecí a do Mírové místo na skládku Činíc. Tím se mělo ušetřit přibližně 12 milionů, ale město je kupodivu nechce. Zčista jasna se objevuje obrovské množství změn a více prací na návrh zhotovitele, které plynou z nedostatečné přípravy stavby a libovůle zhotovitele. Například na sanaci podloží a pilotových základech se mělo ušetřit 18 milionů, které ovšem město velkoryse odmítá a náměstek Petr Keřka podepisuje v tomto duchu dodatek smlouvy o dílo, tedy další změny na návrh zhotovitele v celkovém množství zatím 20 položek, a ty budou přibývat do astronomického množství. K tomu se připojují zásadní změny stavby na základě požadavku investora (objednatele - město Karlovy Vary), to je odstranění obchodní galerie z tréninkové haly, vestavba kina, umístění restaurace, přemístění zázemí hokejistů, doplnění fitcentra pro veřejnost. POZOR, to je třetí funkce po hokeji a kinu. Pokud přibude ještě asi deset funkcí, pak budeme mít multifunkční komplex.

Hodně se diskutuje o tom, kolik bude stát následný provoz haly. I v tom jsou mezi vámi a městem rozpory.

Při představě provozu mi vypadávají poslední zbytky vlasů. V současnosti jej má politicky na starosti bývalá učitelka, nyní náměstkyně primátorky Jana Petříková, v budoucnu je svěřen do rukou politika, který již jednou odešel z radnice s ostudou. Nikdo z kompetentních mi nebyl schopen říci, jak bude platit za provoz HC Energie, dle Ladislava Trubače 20 milionů ročně, dle Radka Nováka 7 milionů ročně, dle náměstkyně Petříkové stejně jako ostatní 3 000 za hodinu? Ředitel KV Arény Milan Bártl tvrdí, že provoz bude výdělečný, jejich optimistická studie tvrdí, že město bude doplácet pět mil ročně, Liberec ovšem dopláci 10 milionů korun ročně plus investice. Náměstkyně Petříková s radním Novákem mi tvrdili, aby zdůvodnili vhodnost investice do haly, že na koncertu kapely Skorpions bylo 25 tisíc diváků, to přísahám, a že jsou to informace od pořadatele Suchana. No to by nám pořadatel musel vrátit dotaci. Podle těchto čísle musel na koncertu vydělat 20 milionů.