Vážné výhrady má místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký k původně zamýšlenému prodeji nákupního střediska Severka na karlovarském sídlišti Čankovská. Rudolecký už v červenci zaslal karlovarské primátorce Veronice Vlkové (ODS) dopis, ve kterém jí vysvětluje, že objekt není možné prodat s avizovanou osmdesátiprocentní slevou. Deník o tom informoval Otmar Homolka, zakládající člen nově vzniklého sdružení O co jim jde. Právě to se totiž na antimonopolní úřad v této věci obrátilo.

O co vlastně šlo? Město chce v Severce prodat jedenáct nebytových prostorů, a to současným nájemcům. Soudní znalec Ivan Žikeš odhadl prodávanou nemovitost na osm milionů korun.

Vedení města společně s majetkovou komisí ale navrhlo, že vzhledem ke špatném stavu objektu budou kupující moci proinvestovat osmdesát procent z kupní ceny. Jedním z nich je přitom i zastupitel Jaroslav Zach (ODS) či dlouholetý člen majetkové komise Richard Bartoš (ČSSD). Když se to dozvěděl znalec Žikeš, byl rozčarován. „Znalecký posudek tak, jak jsem ho navrhl, už zohledňoval aktuální stav nemovitosti. Cena je tedy odpovídající,“ prohlásil už před několika měsíci Žikeš.

Když se měl prodej Severky projednávat před prázdninami na zastupitelstvu, koalice ho raději stáhla z jednání. Náměstek Tomáš Hybner (ČSSD) pak vysvětloval, že prodej nebyl dobře připravený. Tehdy uvedl, že dojde ke změnám v podílech, a proto musí být vypracován jiný znalecký posudek. Jak věc od té doby pokročila, není ale stále jasné. Náměstek Hybner redakci v pátek nebral telefon a šéf majetkové komise a radní Jiří Hejda (ODS) nemá aktuální informace.

„Nic konkrétního nevím, a to jsem se to pokoušel zjistit. Nyní se řeší právní vztahy kolem lávek. V dohledné době ale prodej rada určitě řešit nebude. Věc by neměla skončit na mrtvém bodě, měla by se řešit dál,“ poznamenal Bartoš.

Stanovisko antimonopolního úřadu je ale jasné. „Prodej nemovitosti za nižší než tržní cenu může představovat veřejnou podporu i v případě, pokud se kupující zaváže, že do objektu částku ve výši dané slevy investuje. V případě Severky není možné cenu snížit kvůli nutným opravám a špatnému technickému stavu. Z materiálů, které máme k dispozici, totiž vyplývá, že tyto skutečnosti byly reflektovány v posudku od pana Žikeše,“ píše primátorce Rudolecký. „Vzhledem k tomu, že prodej v navrhované podobě může zakládat veřejnou podporu, doporučuji vám proto, vážená paní primátorko, provést úpravu podmínek prodeje tak, aby byly v souladu s výše uvedenými pravidly veřejné podpory,“ končí svůj dopis primátorce ze 27. července místopředseda antimonopolního úřadu Rudolecký.

Jeho stanovisko zřejmě udělalo na karlovarské radnici své. Zastupitel Zach, který je společníkem firmy Alcon, jež má v Severce své sídlo, už totiž nemá zájem si nebytové prostory od města odkoupit. „Nic nového o vyměřování podílů nevím. Nemám ani ponětí, v jakém stadiu to nyní je. Mám dojem, že příprava prodeje někde uvízla. A vlastně jsem za to i rád. Už to chceme nechat doběhnout tak, jak to je. To znamená, že už jsme se smířili s tím, že zůstaneme pouze jako nájemci. S prodejem Severky už nechci mít nic společného,“ dušoval se Zach.