Vedeni vážnými obavami o osud architektonického a historického dědictví města Karlovy Vary dovolujeme si Vás oslovit a upozornit Vás na problémy, jež v našem městě podle našeho názoru vyvstaly, v současnosti vyvstávají, nebo vyvstat mohou.

Všemi obdivované lázeňské centrum města je stále více ohrožováno nevhodnými a často devastujícími stavebními zásahy. To se netýká pouze povolovaných nových staveb, ale i rekonstrukcí historických objektů, u nichž bývají mnohdy porušovány veškeré zásady památkové péče, aby byly posléze bez větších problémů tyto stavby legalizovány (Eboli, Růže, hrozí Quisisana).

Úřad je ve výkonu chabý, a když udělá chybu, hledá výmluvy, nebo ještě spíše - přenáší odpovědnost na jiné. Důvodů těchto problémů a s nimi souvisejících otázek je celá řada a ne všemi se chceme v tomto krátkém dopise zabývat. Měly by být spíše předmětem širší veřejné diskuse, kterou bychom chtěli touto iniciativou vyvolat.

Ale přesto nemůžeme opominout ty zásadní.

Základem pro kvalitní rozhodování v oblasti uchování architektonického a historického dědictví Program regenerace jeho městské památkové zóny. Domníváme se, že jeho pravidelná aktualizace je více než potřebná.

Oosudu jednotlivých objektů památkové zóně by neměla rozhodovat jen politická vůle a momentální finanční zájmy vedení města. Naprosto nezastupitelnou roli by tu měla sehrát komise urbanistiky a architektury, složená převážně z nezávislých odborníků, kteří budou preferovat především zájem uchování charakteru města a ne zájmy osobní.

Též funkce hlavního architekta města by měla být obnovena v plných kompetencích, formální a bez pravomocí je zbytečná. Architekt města by měl být hlídacím psem jeho rozvoje a být za něj zodpovědný. Stejně tak, jako to platilo ještě před sto lety.

S Programem regenerace městské památkové zóny souvisí i Generel zeleně. Myslíme si, že ani tady nemá město jasně stanovené priority a jedná podle momentálního vývoje situace.

Jiří Klsák,
předseda Klubu za krásné Karlovarsko