I na milovníky tepla je toho horka až moc. „Jsme vůbec na západě Čech, anebo v subtropickém či tropickém pásmu?" klade si v těchto dnech otázku řada lidí a mnozí z nich div vedrem nepadají.

Meteorologové očekávají, že by v následujících dnech mohly začít padat teplotní rekordy. Avšak i když se tak nestane, zapíše se první dekáda června do meteorologických statistik jako rekordní. „Tolik slunných dní za sebou na začátku června nepamatuji desítky let," konstatoval Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové na Sokolovsku, která odesílá důležitá data o počasí plzeňskému hydrometeorologickému ústavu.

„Teploty se zatím šplhaly ke třicítce. Očekávám ale, že se tuto hranici podaří překonat," řekl včera meteorolog. I nadále se podle jeho slov mohou lidé těšit na vysoké teploty, nicméně horko doprovodí bouřky. Na to ale zatím lidé nemyslí. O víkendu si užívali u vody nebo na zahradách. „Napustili jsme bazén a voda byla za chvíli jak kafe. Se synem jsme skotačili ve vodě celý den," řekl Rudolf Štork z Kraslic. Živo je i na koupališti Michal v Sokolově, přezdívaném sokolovské moře. Branami Michalu prošlo od víkendu už více než tisíc lidí. Koupaliště hlásí díky vysokým teplotám otevřeno i v týdnu. A to vždy od 11 hodin. Voda má příjemných 20 stupňů.

„Náš zaměstnavatel se nám o pitný režim stará," řekl jeden ze zaměstnanců pracující jako dělník na stavbě, Roman Hlaváček z Mariánských Lázní. „A v tomto vedru obzvlášť. Nestane se, aby nám alespoň dvakrát denně nepřivezl minerálky." Stejnou zkušenost mají na Chebsku i traktoristé, kteří tráví několik hodin ve stroji, kde rtuť teploměru vyšplhá i k 70 stupňům. „Vedro je tam opravdu k padnutí. Pravidelně šéf přijíždí za námi a přiveze nám pití. Nestane se, abychom zůstali bez vody nebo limonád."

Mezi jedny z nejžhavějších provozů patří v regionu kromě kabin autobusů, kde se řidiči téměř „smaží", například i sklářská huť karlovarského Moseru a některé další průmyslové provozy.

Radost z vedra ale mají momentálně obchodníci s nápoji všeho druhu. Prodej raketově vylétl o několik procent.

Pošlete nám Vaše fotky s tématem Já a vedro. Vše na adresu redakce.karlovarsky@denik.cz