„Výjimečná přírodovědná hodnota tohoto skrytého místa byla zjištěna až při mapování obojživelníků o Velikonocích v roce 2009, kdy rybník symbolicky vydal svá dlouho skrývaná tajemství a získal své jméno," uvedl Přemysl Tájek ze Správy CHKO Slavkovský les.

Lokalitu se podařilo vyhlásit jako rezervaci po zhruba ročních přípravách a nezbytných úředních krocích. Shodou okolností vyšel termín vyhlášení Velikonočního rybníka zrovna na Velikonoční pondělí. „To ale nebyl úřední den, a tak se stal oficiálním datem vyhlášení až včerejšek," poznamenal Tájek.

Výjimečná druhová rozmanitost a hojný výskyt chráněných druhů živočichů jsou na lokalitě díky upuštění od rybničního hospodaření, trvajícího pravděpodobně již několik desítek let. Volná vodní hladina je dnes jen na necelé polovině rybníka, zbytek plochy tvoří porosty vysokých ostřic a zrašelinělá stanoviště.

„Spolu s porosty přesličky poříční a rdesty plovoucími na vodní hladině je lokalita ideálním útočištěm pro vzácné druhy živočichů vázaných na vodní prostředí, pro něž je také důležité oslunění lokality a skutečnost, že zde dlouhodobě nebyla používána žádná hnojiva ani další látky používané v rybničním hospodaření," konstatoval Tájek.

Z chráněných druhů živočichů se v lokalitě vyskytují především obojživelníci a vážky. Významná je zejména populace blatnice skvrnité, skrytě žijící drobné žabky, pro kterou je Velikonoční rybník jednou z nejbohatších lokalit v Karlovarském kraji. Z dalších obojživelníků je to především skokan ostronosý (samci této žáby se v období jarního rozmnožování zbarvují do modra), čolek velký, čolek obecný, čolek horský a skokan krátkonohý.

„V této lokalitě bylo také zjištěno 20 druhů vážek, z nichž některé patří v regionálním měřítku mezi velmi vzácné. Nejvýznamnější je však výskyt vážky jasnoskvrnné, patřící mezi zákonem chráněné druhy," podotkla Pavla Tájková ze Správy CHKO Slavkovský les.

Území je zajímavé i botanicky, cenná jsou především zrašelinělá stanoviště, ale i vegetace vodních rostlin a nezapojené bahnité plochy s výskytem vzácného zevaru nejmenšího.

„Lokalitu se podařilo vyhlásit chráněným územím také díky vstřícnému postoji vlastníka pozemků, kterým je Farma Otročín, jejíhož vstřícného postoje si velmi vážíme," dodal Tájek.

Podrobnější informace o území lze najít v časopise Arnika přírodou a historií Karlovarského kraje, který je k dostání například na Správě CHKO Slavkovský les nebo v chebském, sokolovském a mariánskolázeňském muzeu, v infocentrech v Mariánských Lázních, Sokolově a na Komorní hůrce, v Krajské knihovně v Karlových Varech či v knihovně v Chodově.