Předpokládaná výše částky investora do projektu se šesti větrníky, které budou čnít nad městečkem, je mezi 600–750 miliony korun.

„Nejprve jsme naše občany seznámili s možností výstavby větrného parku a následně jsme pro ně zorganizovali zájezd na prohlídku větrných elektráren v Jindřichovicích a ve Vrbici, aby na vlastní oči viděli, jak vše vypadá, funguje a hlavně posoudili hlučnost tohoto zařízení," řekl starosta Krásného Údolí.

V březnu byl nedaleko města postaven více než padesátimetrový stožár na měření síly větru – jako dočasná stavba na jeden rok, kdy je monitorována a vyhodnocována síla větru pro potřeby případného investora.

V květnu letošního roku zastupitelstvo města rozhodlo ze všech variantních řešení rozložení Větrného parku Krásné Údolí o vítězné variantě. Bylo rozhodnuto o umístění v lokalitách U Sedelské hranice a Nad Lesíky v počtu šesti kusů. Toto území je zaneseno v „Zásadách územního rozvoje Karlovarského kraje" jako vhodné a splňující všechny podmínky k tomuto účelu.

„Věnoval jsem tématu těchto elektráren značné úsilí a dobu, nejsou známy žádné negativní dopady a dá se říci, že jediné minus, co to pro některé má, je, že budou prostě vidět," prozradil starosta Krásného Údolí Martin Frank a dodal: „Smlouva je na dvacet pět let, pokud po této době už nebude mezi občany souhlas s elektrárnami, budou demontovány. Pokud budou i nadále vítané, vymění se jádro a nainstalují se nové moderní technologie."

(tom)