Ta také pořídí větší kapacitu pro centrální úložiště dat a novou chytrou aplikaci do telefonů strážníků, která jim usnadní administrativu. Modernizace kamerového systému přijde letos rozpočet městské policie na 850 tisíc korun, přičemž se velení snaží o získání až půlmilionové dotace od ministerstva vnitra. Kamery přibudou na Růžovém Vrchu a ve Dvorech.

Lázeňskou metropoli v současné chvíli střeží 21 kamer. „V letošním roce bychom rádi jejich počet rozšířili na pětadvacet. Proto je také nutné navýšit kapacitu centrálního úložiště, kde se v současné chvíli záznamy uchovávají čtyři dny. Plánujeme navýšení až na trojnásobek," řekl velitel karlovarské městské policie Marcel Vlasák. Také doplnil, že kamerový systém v současné chvíli obsluhují dva pracovníci a pokud by v budoucnosti došlo k dalšímu rozšíření počtu kamer, bylo by potřeba navýšit také počet operátorů. „Reálný strop je podle našich zkušeností zatím třicet kamer a tři pracovníci monitorovacího střediska. Do konce letošního roku chceme také vyměnit čtyři nejstarší kamery za nové, s dobrým zoomem a vysokým rozlišením," dodal Vlasák.

Čtyři nové kamery umístí městská policie po vyřízení všech náležitostí snad koncem letošního léta. „Na základě výstupu z našich statistik a podnětů od občanů budou dvě nové moderní pohyblivé kamery na Růžovém Vrchu a dvě ve čtvrti Dvory," pokračuje velitel.

Spolu s kamerami přibude také mezi pomocníky karlovarských strážníků šikovná aplikace, respektive jakýsi jednotný informační systém. „Ta by měla sjednotit a hlavně urychlit zadávání informací. V praxi to znamená to, že po přijetí hovoru na lince 156 bude hlídka operátorem vyslána na místo, kde zadá do mobilního telefonu potřebné údaje, přiloží pořízené fotografie a to celé se samo spáruje s informacemi od dispečinku či z pultu centrální ochrany. Usnadní to také trasování hlídek a přenos jednotlivých událostí do map," přiblížil velitel Vlasák další novinku, kterou mají strážníci k dispozici již od počátku ledna, ale teprve na přelomu března a dubna bude v provozu naplno.

Městský kamerový systém, který v tuto chvíli čítá 21 kamer, přispěje ročně k objasnění až dvou stovek případů, které městská policie řeší. Většina jich byla umístěna na podněty občanů, či na základě zkušeností strážníků s problematickými místy.

Nová politika magistrátu také přislíbila, že pokud město bude realizovat nějakou větší investici, například výstavbu sportovního areálu, bude kamerový systém již zahrnut v projektu. „Nově zbudovaný majetek města je potřeba chránit hned a ne k němu instalovat monitorovací systém až ve chvíli, kdy už je často pozdě," uvedl náměstek primátora Michal Riško.