Zastupitelský sál krajského úřadu čekají po 12 letech velké změny. Tou patrně nejzásadnější je rozšíření galerie pro veřejnost ze současné kapacity se dvěma desítkami míst na zhruba dvojnásobek. Rekonstrukce ovšem čeká také systém vytápění a klimatizace, který je zastaralý a takříkajíc mu dochází dech. Náklady na veškeré úpravy v sále jsou odhadovány na přibližně 2,7 milionu korun. Deník o tom informoval náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Celý projekt tak trochu připomíná velké stěhování z filmu Kulový blesk. Nové galerii ustoupí bufet. Ten se přesune do současné výdejny jídla, jež byla zrušena a nahrazena novou restaurací v areálu hejtmanství. Jídelna sousedící s uzavřenou výdejnou se rovněž změní, a to ve dvě zasedací místnosti," konstatoval náměstek.

„Bufet má nevyhovující provozní podmínky. Ať už je to problém s topením, větráním či chlazením, a zároveň může tento prostor fungovat jako zázemí pro případný caterring pro novou zasedačku," vysvětluje důvody úprav Navrátil.

Stavební úpravy budou muset probíhat velmi rychle. Začnou hned po zářijovém zasedání zastupitelstva a jejich konec je naplánován na počátek prosince.

Schvalování nového rozpočtu kraje se tak má odehrávat už v novém prostředí, lepším pro zastupitele i veřejnost. V té době už bude patrně nové i hlasovací zařízení.

„To staré dosluhuje, občas nějaké stávkuje. Nové si nejspíše zatím pořídíme formou pronájmu a pak se uvidí," podotkl náměstek hejtmana Jaroslav Borka.

Snahou kraje bude upravený zastupitelský sál mnohem častěji nabízet ke komerčnímu využití. Dosud sloužil pouze pro zasedání krajských zastupitelstev a čas od času ho využívá i město Karlovy Vary pro svá zastupitelstva. Občas se v něm konají také různé semináře.