„Nebezpečí je ale stále markantní. U lidí tato zvířata vyvolávají pocit ohrožení,“ vysvětlil snahu kraje o vyšší odstřel divočáků radní Jakobec. Kňouři se totiž z lesů vydávají do obcí a měst, kde po jejich návštěvě zbudou nejen rozryté parky a zahrady, ale také vyděšení lidé, kteří se řádění zvěře připletli do cesty. Kraj proto v rozpočtu na odstřel divočáků vyčlenil milion korun, které rozdělí mezi myslivecké spolky. „Chceme, aby se situace stabilizovala a lidé se nemuseli bát,“ uvedl radní Jakobec. V poslední době se totiž divočáci objevili tam, kde byl zatím od nich klid. Hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) například uvedla, že kňouři si nyní oblíbili Vintířov. „To byla jedna ze stížností při Dni s hejtmankou. Divočáci zde prý dokonce chodili do areálu mateřské školy, s tím musejí myslivci něco dělat,“ zdůraznila hejtmanka.
Na rozdíl od Vintířova a dalších obcí na Sokolovsku a Karlovarsku, na něž si kňouři brousí zuby, do Karlových Varů zvířata nezamířila. Oddechli si hlavně pracovníci Správy lázeňských parků, kteří museli po jejich řádění parky každoročně dávat do pořádku a škody šly do tisíců

„Po dlouhé době se to povedlo. Čtyři kusy jsme odlovili pouze na tuhnické louce, jinde jsme s černou zvěří problémy neměli. Hodně nám pomohly i Lázeňské lesy, lesáci jich postříleli hodně, “ uvedl ředitel Miroslav Kučera. Dodal ale, že ještě není vyhráno. „Uvidíme, co udělá jaro,“ dodal.

Podle Evžena Krejčího, ředitele Lázeňských lesů, to byl pro tuto organizaci dobrý myslivecký rok. „Dařilo se, chce to ale i myslivecké štěstí. Skolili jsme 78 kusů divočáků a máme splněno a celkem to dělá 162 kusů. Lovit se ale bude dál,“ uvedl ředitel Krejčí. I on potvrdil, že škody po divokých prasatech byly minimální. Kňouři vlezli do několika zahrad a také řádili na tuhnické louce. Ve srovnání s minulým obdobím se ale podle myslivců chovali téměř vzorně a po několika letech se lázním téměř vyhýbali.

Počet odlovených prasat v kraji
Myslivecký rok 2016:
6 052 kusů
Myslivecký rok 2017:
5 061 kusů
Počet kusů odlovených v roce 2016 v nehonebních pozemcích: 50 kusů
v roce 2017: 50 kusů
V roce 2016 evidoval Karlovarský kraj celkem šest žádostí na 32 kusů prasat a v roce 2017 na 34 kusů prasat.