Bez elektřiny byly mezi některá částí Karlových Varů, například Počerny nebo Stará Role a Tašovice, dále Abertamy, Nové Sedlo, Citice, Kraslice, Milíkov a řada dalších. Přerušení dodávek měly ve většině případů na svědomí vyvrácené stromy, které poškodily elektrické vedení.

Na základě výstrahy na velmi silný vítr posílili hasiči v Karlovarském kraji na víkend pracovníky na operačním středisku i na výjezdových stanicích. První hlášení tady zaznamenali v neděli ve 3:58. Bylo to odstranění spadlého stromu přes silnici v Kyselce. A pak už následovala jedna událost za druhou. K těm nejvážnějším patřily: vyproštění osoby z výtahu po výpadku proudu v Chodově, požár kůlny v Šabině, náraz auta do spadlého stromu u Aše, požár kompresorovny v Kraslicích, spadlý strom na koleje u Nejdku, spadlý strom na koleje u Nová Role, spadlý strom na dráty elektrického vedení v Perninku, strom spadlý na garáž a elektrické vedení v Karlových Varech - Stará Roli, spadlý strom na rodinný dům v Útvině. Do osmé hodiny ranní zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči u více než sedmi desítek událostí.

A statistika zásahů narůstala celé dopoledne. Krátce před polednem už bylo jen ohlášených událostí týkajících se popadaných stromů kolem tří stovek. Bylo jich kolem 90 procent ze zásahu hasičů. A k tomu přibyly další události. Týkaly se například uvolněná střechy na domě s pečovatelskou službou v Toužimi a dalších na řadě míst v kraji, ať už v Kraslicích nebo v Horním Slavkově a v Ostrově. "Například v Chodově vzal vítr střechu na panelovém domě a poškezena přitom byly i řada aut. Střechy to odnesly i na dalších místech," uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Kvůli popadaným stromů zůstala uzavřena i řada silnic. Například Mezi Novými Hamry a Horní Blatnou, z Božího Daru přes Ryžovnu na Potůčky a provoz se na čas zastavil i mezi Bečovem nad teplou a Plzní.

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová svolala jednání Krizového štábu Karlovarského kraje, aby jeho členové v součinnosti se starosty okamžitě řešili především výpadky dodávek elektřiny.

Hasiči z celého regionu byli v pohotovosti od pátku 27. října, také společnost ČEZ Distribuce vyhlásila kalamitní stav mimo jiné i v Karlovarském kraji, nicméně informace od energetiků vázly. „Hasiči odvádějí skvělou práci, zasahovali u více než 270 událostí po celém regionu. Velkým problémem ale zůstává, že jsou desítky měst a obcí v našem kraji bez elektřiny a my jsme neměli zpětnou vazbu od ČEZ, kdy se situaci podaří vyřešit a zda se zásobování elektřinou obnoví už dnes. Členové krizového štábu proto okamžitě vstoupili do kontaktu se starosty, aby přesně zjistili, jaký je stav. Za pomoci starostů průběžně chceme informovat občany o tom, kdy mohou s obnovením dodávek počítat. Dobře víme, že při dlouhodobém výpadku může nastat problém s fungováním čističek odpadních vod v obcích, se zásobováním pitnou vodou. Hasiči ani další složky bohužel od energetiků přesné údaje nedostali,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Například v Kynšperku nad Ohří od osmi od rána nešel proud a nikdo nekontaktoval vedení města, aby vysvětlil, zda se stav řeší a jak dlouho problém bude trvat. Bez elektřiny zůstala i část Chebu, Nejdek a mnoho dalších měst a obcí. „Tam, kde se nepodaří obnovit dodávky elektřiny dnes, zajistí hasiči informovanost obyvatel. V závažných případech také lidé, kterým se nedaří navázat telefonické spojení, mohou přijít na místní policejní služebny nebo hasičské stanice v obcích, popřípadě policie či hasiči nabídnou náhradní řešení,“ dodala hejtmanka.

Lidé, kteří potřebují požádat o pomoc při řešení škod způsobených vichřicí, mohou využít jednotnou tísňovou linku Hasičského záchranného sboru ČR - 112.

Průjezdnost komunikací

Na území kraje jsou všechny komunikace I. třídy průjezdné. Uzavírky komunikací se týkají zejména komunikací II. a III. tříd a místních komunikací v oblastech kolem Božího Daru a Horní Blatné. Celou noc zůstane uzavřena silnice z Mariánských Lázní na Prameny. Popadané stromy jsou stále na dalších silnicích, jejich odstranění se ale řeší průběžně. Uzavřena je železniční trať z Nejdku na Potůčky, z Chebu na Aš. Zprovozněna je železniční trať z Chebu na Chomutov a z Chebu na Luby.

Čerpací stanice PHM + Obchody

O fungování a provozu čerpacích stanic a obchodů je nutné se předem informovat v místě.

Upozornění občanům

V současné době se situace již uklidňuje, nadále ovšem doporučujeme všem občanům nevstupovat do lesů a dbát zvýšené opatrnosti při pohybu v blízkosti vzrostlých stromů, starých budov i při řízení motorových vozidel.