Tato částka je ale strop, stanovení konkrétní výše poplatku v rámci tohoto limitu je plně v kompetenci příslušné obce," uvedl Michal Žurovec, vedoucí tiskového oddělení Ministerstva financí. A dodal, že návrh se momentálně nachází ve vnějším připomínkovém řízení. „Finální rozhodnutí bude náležet vládě. Účinnost je navrhována od 1. ledna 2017," vysvětlil. Současná maximální výše poplatku ve výši 20 Kč za den byla stanovena v roce 1991 a od té doby nebyla změněna. „Protože tento 25 let starý limit, nastavený za zcela jiné cenové hladiny, podle názoru jednotlivých obcí i vlády přirozeně přestal splňovat svůj účel, uložila vláda ministrovi financí ve spolupráci s ministrem životního prostředí zvýšit maximální sazbu tohoto místního poplatku," uvedl mluvčí ministerstva financí.

Stanovení tohoto poplatku i jeho výše je plně v kompetenci jednotlivých obcí, které tak činí obecně závaznou vyhláškou. Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) je třeba vjezd do lázeňské zóny regulovat, proto se zvýšením této taxy souhlasí. „Určitě bychom ale poplatek extrémně nezvyšovali. Podle mě by to bylo v rozmezí 50 až sto korun. Nejprve ale musíme vše prodiskutovat s odbornou veřejností," uvedl primátor, který předpokládá námitky od těch, kteří do lázní kvůli své práci vjíždět musejí. To jsou například taxikáři. Nové taxe se vyhnou totiž fyzické osoby, které mají trvalý pobyt nebo vlastní nemovité věci ve vybraném místě, a osoby jim blízké, manželé a jejich děti. A také ti, kteří ve vybraném místě užívají nemovitou věc ke své hospodářské činnosti nebo osoby, které jsou držiteli průkazu ZTP a jejich průvodci.

Zvýšení poplatku ale vítají lidé, kteří v centru lázní trvale bydlí. Už tak minimální počet parkovacích míst zabírají řidiči aut, kteří je denně využívají. I další argumenty pro zvýšení tohoto dosud dvacetikorunového poplatku jsou více než výmluvné. Účelem je podle ministerstva umožnit místním samosprávám alespoň v dýchací a rekreační zóně obyvatel redukci dlouhodobě překračovaných imisních limitů produkovaných mimo jiné právě dopravou. „Kromě ochrany zdraví obyvatel poplatek umožňuje obcím také vytvoření zóny klidu bez husté dopravy, a to tam, kde je to podle obecních zastupitelů nejvhodnější. Tedy jak v lázeňských místech, hustě zalidněných lokalitách nebo historických částech obce," doplnil mluvčí ministerstva Michal Žurovec.