Ze čtrnácti uchazečů o studium byli na základě výsledků přijímacího řízení pro pobočku v Sokolově přijati pouze dva zájemci. Podmínkou otevření vojenské školy na Integrované střední škole technické a ekonomické Sokolov je ale třída o počtu 15 žáků.

Hejtmanka Jana Vildumetzová proto apeluje na vedení školy v Moravské Třebové i na Ministerstvo obrany, aby se vyhlásilo 2. kolo přijímacího řízení nejen pro Moravskou Třebovou, jak má škola v plánu, ale i pro sokolovskou pobočku.

„Výsledky účastníků přijímacího řízení pro obor Elektrotechnika vojenské školy v Sokolově bohužel nejsou dobré, ale podobně skončilo přijímací řízení do tohoto oboru také v Moravské Třebové. Tady bylo z 50 uchazečů o studium, přijato jen 12. Ředitel školy by měl vyhlásit 2. kolo přijímacího řízení. Už nyní ale slyšíme hlasy, že jej vyhlásí jen pro Moravskou Třebovou, nikoliv pro pobočku v Sokolově. Udělali jsme v krátké době maximum pro to, abychom oslovili budoucí studenty, všemi způsoby jsme propagovali otevření pobočky a ve spolupráci se Sokolovskou uhelnou a s vedením školy v Sokolově pracujeme na zajištění výuky, ubytování budoucích žáků a na splnění všech podmínek. Proto apelujeme na ministryni obrany i ředitele školy v Moravské Třebové, aby vyhodnotili dopady možného nevyhlášení 2. kola pro Sokolov a ke konečnému rozhodnutí přistoupili se vší vážností,“ uvedla Vildumetzová.
Podle Vildumetzové se začínají ozývat i rodiče uchazečů o studium s tím, že by vyhlášení 2. kola přijímacího řízení rozhodně uvítali.

„Znovu musím opakovat, že Karlovarský kraj patří mezi strukturálně postižené regiony a k jeho největším problémům patří odliv mladých lidí do jiných částí země. Nyní se jim nabízí zajímavý, atraktivní obor, který rozhodně časem přiláká další uchazeče. Z těchto důvodů moc stojíme o možnost dát jim šanci v 2. kole přijímacího řízení. Kdo jiný by pro to měl mít pochopení než ministryně obrany Karla Šlechtová, která kdysi ve vedení Ministerstva pro místní rozvoj ČR stála u zrodu programu zaměřeného na restart strukturálně postižených regionů a velice dobře ví jako rodačka z Karlovarského kraje, jak náš region nutně impuls k budoucímu rozvoji potřebuje,“ zdůraznila hejtmanka.

Otevření pobočky vojenské školy navíc zcela přirozeně zapadá do záměru Ministerstva obrany zřídit ve vojenském prostoru na Doupově nové výcvikové středisko Armády ČR. A také využívat letiště v Karlových Varech pro potřeby vzdušných sil a zároveň k tomu získávat nové kvalifikované posily z pobočky vojenské školy.

Školáci okusí život feťáka v protidrogovém vlaku
Protidrogový vlak se po roce pro úspěch vrací, zastávek je letos více