Spolu s přednostou vojenského újezdu Petrem Vašíčkem, ředitelem Krajského vojenského velitelství Jaroslavem Kořínkem, náčelníkem Střediska obsluhy výcvikového zařízení Hradiště Martinem Kunou a ředitelem karlovarské divize Vojenských lesů a statků ČR Milanem Sukem nejprve diskutovali o změnách, které přinesla optimalizace vojenských újezdů platná od ledna loňského roku.

Na jejím základě se o 15 procent zmenšila plocha vojenského újezdu Hradiště o ty okrajové části území, ve kterých dosud žili obyvatelé újezdu za podmínek zvláštního bezpečnostního režimu. A vznikly dvě nové obce Bražec a Doupovské Hradiště.

Na území republiky jsou nyní kromě Hradiště ještě tři vojenské újezdy Libavá, Boletice a Březina.

„Úkolem újezdního úřadu je koordinovat využití území újezdu k vojenské a hospodářské činnosti, ale i chránit tamní přírodu. Zabezpečit tedy především podmínky pro výcvik ozbrojených sil, kontrolovat bezpečnostní a režimová opatření týkající se například vstupu na území, informovat okolní obce o výcviku, ale i pořizovat územní plán a starat se o pozemní komunikace,“ uvedl přednosta.

Hovořilo se také o náboru nových vojáků a především o problému s nízkým stavem aktivních záloh v našem kraji.

Podle ředitele Krajského vojenského velitelství Jaroslava Kořínka se armáda snaží za pomoci finančních a dalších benefitů získat více zájemců do aktivních záloh, které na území kraje tvoří v současnosti okolo 50 osob. Vojenské velitelství by chtělo jejich počet navýšit až na 160.

S hejtmankou Janou Vildumetzovou se zástupci armády domluvili na možné propagaci náboru i ve spolupráci s Karlovarským krajem.

Ilustrační foto
Nebyla to náhoda. Zájem o Karlovy Vary stoupá i letos a hostů přibývá