Poprvé v historii si hlavu státu volí sami občané. A bylo to vidět i před volebními místnostmi, kde vznikly fronty lidí, kteří čekali na odevzdání svého hlasu.

Před volební místností na Vyhlídce u školy Libušina se už před druhou hodinou tvořily fronty lidí, což demonstruje velký zájem o prezidentské volby.

„Už jsou dvě?" ptala se nedočkavá Marie Naďová a následně se svěřila: „Vždycky ve svém obvodě volím jako první. Ještě včera jsem byla rozhodnuta pro jiného kandidáta, nakonec mě však přemluvil můj vnuk a já tak svůj hlas vhodila tomu potetovanému muzikantovi."

Předseda volební komise na pedagogické škole v Drahovicích Jiří Frank prozradil, jak vnímá premiérovou volbu prezidenta: „Je to historická událost, proto i počítáme s velkým zájmem veřejnosti. Máme tu místnost se zásobou jídla a na každý den jsme navíc obdrželi stravenku. Pracuji na každých volbách v komisi už od roku 1992, tak to beru už jako rutinu."

Seniorka Marie Dlouhá se podle svých slov k volbám připravovala už dvě hodiny před otevřením volebních místností. „Je to pro mě velká událost. Poprvé můžeme zvolit prezidenta my, občané. Svůj hlas jsem dala Miloši Zemanovi, protože mi je ze všech kandidátů nejsympatičtější. Viděla jsem se s ním totiž jednou i osobně," dodala.

Někteří se k urnám vydali i bez vybraného kandidáta. „Opravdu nevím, koho tam vhodím. Celou cestu jsem nad tím přemýšlela, ale nakonec nic nevymyslela. Řeším dilema mezi třemi kandidáty, tak si nakonec vytáhnu jednoho z nich a více to řešit nebudu," pronesla Veronika Sánská.

Možnost zvolit si prezidenta využili i voliči v Karlovarské krajské nemocnici. „Původně chtělo využít přenosnou urnu 29 pacientů, z důvodů propuštění několika z nich nakonec odevzdalo svůj hlas jen 17 pacientů," řekla Barbora Silná, mluvčí Karlovarské nemocnice.

Volby vnímají i cizinci

„V České republice žiji už dlouho a proto, se o prezidentské volby zajímám," uvedl Nguyen Thanh Hai, původně z Vietnamu. „Koukal jsem se téměř na všechny debaty, které byly v televizi. Pokud bych mohl k volbám, tak bych nejspíš volil pana Schwarzenberga," dodal.

Daniyar Tanatov z kazašské Kostanaye je v České republice teprve pár měsíců, ale o volby se zajímá. „Vždy se ptám Čechů na jejich názor, koho by volili. Zajímám se také o to, jaký mají kandidáti na prezidenta vztah k národnostním menšinám, Kazachstánu a našemu prezidentu Nursultanu Nazarbajevovi. Nevím však, komu bych dal svůj hlas," dodal.

Pamatuje Masaryka

Zřejmě nejstarší urna v České republice, kterou mají v horské Přebuzi na Sokolovsku, zažila v pátek premiéru. Lidé do ní vůbec poprvé začali vhazovat prezidentské volební lístky. Urna je naprostou raritou. Vyrobená je ze dřeva a pochází z první republiky. Vyrobil ji místní truhlář. Občané ji považují za opravdový unikát. „Jsme na ni hrdi a pečlivě se o ni staráme před i po volbách, aby vydržela co nejdéle," uvedla starostka horského městečka Miluše Ženteková. Urnu Přebuz před volbami vyndala ze svého archivu, kde ji má uskladněnou. „V archivu je takové klima, že nedochází k její zkáze i po tolika letech," řekla s tím, že město nikdy neuvažovalo, že by dřevěnou urnu vyměnilo za tu klasickou plastovou. „Má pro nás historickou hodnotu a věříme, že vydrží minimálně ještě dvě generace," doplnila.

Během celých voleb jsou v pohotovosti i policisté, kteří tak dohlížejí na bezpečný průběh voleb: „Během volebních dnů, a to jak v prvním, tak popřípadě i ve druhém kole, které se má konat 25. a 26. ledna 2013, bude v Karlovarském kraji zvýšen výkon služby. Policisté se soustředí zejména na okolí volebních místností s cílem zajistit veřejný pořádek. Budeme také v kontaktu s jednotlivými volebními komisemi. V případě potřeby budeme tak moci rychle a adekvátně reagovat na vzniklou situaci," sdělila Kateřina Böhmová, mluvčí krajské policie.