Tvrdí to průzkum, který exkluzivně pro Český rozhlas zpracovala agentura ppm factum. Druhá by skončila ODS s 18,5 procenta hlasů, třetí KSČM by podle průzkumu získala 16,7 procenta.

Spolu s nimi by se do krajského zastupitelstva s jistotou dostala i TOP 09 a Starostové, které respondenti dali 11,1 procenta hlasů. Na hranici pěti procent nutných pro postup do zastupitelstva se podle průzkumu pohybuje Alternativa, SPO Zemanovci, Věci veřejné a Koalice pro Karlovarský kraj.

Ve srovnání s průzkumem, který prováděly v srpnu agentury SC&C a STEM/MARK pro pořad České televize Otázky Václava Moravce, průzkum pro ČRo zjistil nižší podporu levicovým stranám. ČSSD má méně o 3,6 procenta, KSČM o 6,8 procenta. Naopak ODS si polepšila o 3,5 procenta, TOP 09 a Starostové pak o 3,1 procenta.

Podle průzkumu pro ČRo, kterého se od 5. do 12. září zúčastnilo 834 respondentů, je rozhodnuto jít k volbám 45 procent voličů. Z průzkumu také vyplývá, že mírně nadpoloviční většina obyvatel Karlovarského kraje by využila možnosti preferenčních hlasů, čtvrtina nikoli.

Z kandidátů na hejtmana se nejvyšší podpoře občanů těší senátor Jan Horník kandidující za hnutí Starostové a nezávislí, který měl podle průzkumu podporu 17 procent respondentů, a současný hejtman Josef Novotný kandidující za ČSSD s 14 procenty.

Ve srovnání s minulými krajskými volbami si podle průzkumu výrazně pohoršila, o osm procent, ČSSD. Ztrácí i ALTERNATIVA (dříve Alternativa pro kraj), která ztratila pět procent hlasů. ODS, KSČM a Koalice pro Karlovarský kraj v současné době získávají obdobný podíl hlasů jako v roce 2008.

Před čtyřmi lety volby vyhrála ČSSD, která získala 31,39 procenta hlasů, druhá byla ODS s 18,08 procenty a třetí KSČM se 17,45 procenty hlasů. Do zastupitelstva se dostalo také hnutí Doktoři s 9,56 procenty hlasů, Alternativa pro kraj s 9,94 procenty a Koalice pro Karlovarský kraj s 5,93 procenty.