V Karlovarském kraji o tom, kdo by se měl na dalších pět let stát první hlavou státu, rozhoduje přes 236 000 oprávněných voličů. Jenom v Karlových Varech, tedy v krajském městě, bylo do poštovních schránek lidem zasláno 37 tisíc volebních lístků a podle Jana Kopála, mluvčího magistrátu, pro první kolo prezidentských voleb vydáno 630 voličských průkazů. Volební účast při minulých prezidentských volbách v kraji činila 52 procent.

A volební účast si první den pochvalovaly i volební komise. Někde na prvního voliče čekali jen několik málo minut. „Chodím volit mezi prvními,“ řekla Šárka z Chebu. „Volby považuji za svou povinnost a jako vždy jsem se i tentokrát řídila srdcem.“
Kromě volby svého prezidentského favorita Karlovaráci v historicky prvním referendu rozhodují i o tom, zda chtějí stávající Vřídelní kolonádu nahradit litinovou replikou z konce 19. století.


Aby bylo platné, musí k němu přijít 35 procent obyvatel města, tedy 13 215 voličů. „Rozhodnutí bude závazné, pokud pro některou z možností bude hlasovat nadpoloviční většina a zároveň nejméně 25 procent oprávněných osob, tedy 9 440 voličů,“ uvedl mluvčí města Jan Kopál. Na rozdíl od prezidentských voleb, u nichž lidé obdrželi volební lístky do schránek, hlasovací lístky k plebiscitu, v nichž odpovídají na otázku.

„Jste pro obnovu historické Vřídelní kolonády architektů F. Fellnera a H. Helmera a pro ukončení oprav havarijního stavu současné Vřídelní kolonády z roku 1975?“ odpovídat ano, či ne, obdrží přímo v místnostech, kde se referendum koná.

Mluvčí Jan Kopál odhaduje, že výsledek referenda se lidé v Karlových Varech dozvědí už dnes navečer. „Místní komise zveřejní výsledek ihned na webových stránkách města a úřední desce,“ uvedl.

Podle prvních poznatků ze včerejška je mezi obyvateli Karlových Varů poměrně značný zájem.

Ilustrační foto
Divadlo chystá nové představení