1. místo: Hnutí ANO 2011, lídr Čestmír Bruštík

Podle Čestmíra Bruštíka jsou to výsledky pro Hnutí ANO 2011 potěšitelné, ale nedělá z něj závěry. „Vážíme si toho, že nás respondenti zařadili na první město, ale počkáme si na skutečné výsledky voleb. V průzkumu navíc nejsou zahrnuty všechny strany a hnutí, které v Karlových Varech do voleb jdou a pořadím ještě mohou zamíchat. Pokud nám ale voliči důvěru dají, můžeme jim slíbit, že uděláme vše pro to, abychom splnili to, co jsme ve volebním programu slíbili a také to, co si budou přát oni. To je naše krédo," uvedl Čestmír Bruštík. Na dotaz, zda ANO bude usilovat o post primátora, dodal, že i to je možné, ale znovu upozornil, že to vše záleží na volebním výsledku. „Proto se zatím nevyjadřujeme ani k případné koalici. Průzkum je jedna věc, realita druhá."

2. místo: Karlovarská občanská alternativa, lídr Petr Kulhánek.

Průzkum Sanep osobně beru zatím s velkou rezervou, jednak kvůli nevelkému vzorku populace, ale zejména z toho důvodu, že průzkum v tuto dobu je stále ještě zejména hodnocením značek, nikoliv lidí. V komunálních volbách mám však zato, že lidé si svůj názor utváří až podle osobností, které v kompletním podání dostanou až na hlasovacím lístku, případně vysledují z místní kampaně, která se stále teprve rozebíhá. Proto mne nepřekvapuje podpora ANO, která je reflexí současné vlny popularity v rámci republiky. Z pohledu KOA máme myslím „našlápnuto" dobře, jako jediné lokální hnutí jsme se vklínili mezi zavedené strany s celostátní působností. Budu věřit, že lidé si svou volbu ještě utříbí právě podle osobností, které znají a u kterých mohou také hodnotit jejich dosavadní působení kladné nebo negativní, v současnosti i minulosti.

Pokud lidé našemu hnutí KOA dají takový mandát, který nám dá možnost sestavit městskou vládu, určitě si toho budeme vážit a uděláme pro to maximum. Samozřejmě by to bylo také příjemným závazkem pokračovat v rozdělané práci mé jako primátora, stejně jako všech mých kolegů.

3. místo: ČSSD, lídr Edmund Janisch

Podle Edmunda Janische je umístění ČSSD podle tohoto průzkumu velmi dobré. „I když z praxe víme, že se lidé o tom, komu vhodí hlas, většinou rozhodují až na poslední chvíli. My budeme chtít být úspěšní, ale to záleží především na voličích. V minulých volbách jsme získali sedm mandátů a chtěli bychom jich pochopitelně více. Ale znovu říkám, záleží na voličích. Volební kampaň teprve začínáme, protože jsme se obávali, aby naše volební témata nepřevzaly i jiné strany a hnutí. I tak už víme, že se stejně budou prolínat. S umístěním podle tohoto průzkumu jsme ale spokojeni.

4. místo : TOP09, lídr Roman Maleček

Z výsledků je tak trochu rozpačitý, také mu ovšem přináší i pozitivní myšlenky. „Rozpačitost je pro mě dána zejména tím, že „smyšlený kult osobnosti", jak to vypadá, bude zachraňovat mimo republiky i Karlovy Vary a nás průzkum prozatím řadí na „bramborový stupínek", i když by se nám moc líbilo místo na stupních vítězů. Pozitivita pak vychází z toho, že laciná a populistická hesla zatím u Varáků dle průzkumu nenachází ohlas a stejně tak si snad pamatují, co se v jejich městě dělo ještě před nedávnem. Nicméně je pravda, že jde o první průzkumovou vlaštovku a hlavní volební masáž teprve přijde a může vlastními výsledky voleb hodně zamíchat. Přesto by bylo fajn, kdybychom jako topka minimálně obhájili 4 stávající zastupitelské mandáty a třeba k nim ještě něco přidali, ale to bude opravdu záležet na obyvatelích tohoto města.

5. místo: KSČM, lídr Věra Bartůňková

Podle Josefa Murča, městského předsedy KSČM, je to umístění tradiční a nijak nevybočuje. V uplynulých volbách získala KSČM čtyři mandáty v karlovarském zastupitelstvu a letos by ráda měla o jeden či dva více. „Bude velmi důležité, kolik hnutí a stran se do zastupitelstva dostane a kolik preferenčních hlasů kandidáti získají. Hnutí ANO na prvním místě nás nepřekvapilo. To se dalo čekat a pro ně je to úspěch. My jsme ale volební kampaň ještě nezačali, to nás čeká za pár dnů a věříme, že budeme úspěšní," uvedl Josef Murčo.

6. místo: Hnutí O co jim jde?! s podporou KDU-ČSL, Pirátů, Strany zelených a Ládi Gerendáše, lídr Otmar Homolka

Je to zatím první a podle nás poněkud neprůkazný průzkum. Neumím si ale představit, jak by se podle těchto zveřejněných výsledků sestavovala případná koalice. Jsme ale velmi rádi, že nás voliči berou vážně, sledují naši dlouhodobou práci a pro některé jsme uskupením, které by volili. Za to jim děkujeme. Nyní máme v zastupitelstvu tři mandáty a toto skóre bychom chtěli vylepšit. Snad se to povede.

7. místo: ODS, lídr Petr Bursík

Podle krajského předsedy Jiřího Vaněčka bere ODS výsledky průzkumu velmi vážně. „Obnovení a získání důvěry zpět je těžký úkol. Minulost nezměníme. Jsme trpěliví a přistupujeme k tomu s pokorou. Zázraky se nestanou bez zásadních změn a ty důležité jsme zvládli. Nové vedení a jasná deklarace, že jsme jedninou možnou cestou je prosazování základních pilířů pravicové politiky ODS, se kterými byla založena jako přímý pokračovatel Občanského fóra, je první důležitý krok. Získání kvalitních kandidátů v této nelehké době, kteří jsou přesvědčeni, že stojí za to pro to dobré bojovat, je druhý krok. Podařilo se nám sestavit kandidátku z lidí vzdělaných, zkušených, s čistou minulostí, s vysokou úrovní osobní odpovědnosti. Uvědomme si, že dobrou nebo špatnou politiku na komunální úrovni více než ideologie ovlivňují samotní lidé, jejich charakter a inteligence, to je třetí krok, který má v moci výhradně volič," uvedl Jiří Vaněček.

7. místo: Starostové a nezávislí, lídr Jaroslav Růžička

Průzkum je teprve v začátcích předvolebního období a jasně odráží nálady společnosti na celostátní politiku. Neděláme z něj proto žádné závěry. Naše kampaň začne tento týden, kdy voličům představíme naše kandidáty i volební program.