Možnost, po které česká veřejnost tak dlouho volala, se dnes stane skutečností. První volbu prezidenta veřejností však v Karlových Varech ohrožuje chřipka.

V klasických volebních místnostech, a to zejména na základních školách, termín voleb nenaruší v čase konání prezidentských voleb výuku. „Jako každé volby jsme i pro tyto vyčlenili jednu místnost se samostatným vstupem. I díky tomu vůbec nehrozí časová či rozvrhová kolize s programem naší školy. Navíc máme v sobotním termínu možnost prohlídky naší školy v rámci dne otevřených dveří," prohlásila zástupkyně ředitele Eva Hrušková, ze Střední pedagogické školy a gymnázia v Karlových Varech.

Volit se nebude jen v tradičních volebních místnostech, ale například i v nemocnicích či věznicích.

Za věznici ve Vykmanově se vyjádřila mluvčí Zdeňka Stöbauerová: „Ve věznici se volební systém od toho klasického moc neliší. Budou se zde dodržovat stejné časy, jako venku na svobodě. Volební komise dorazí z města Ostrova. Co se týče srovnání s nedávnými krajskými volbami, tak to moc nejde. Jak je v médiích avizováno, jde o vůbec první volby hlavy státu veřejností a je o to mezi odsouzenými velký zájem. V naší věznici máme v současné době přibližně 500 oprávněných voličů."

V podobném duchu jako při nedávných krajských volbách se bude volit i v nemocnicích. „Opět bude k dispozici přenosná volební urna, kam mohou pacienti hodit hlas svému favoritovi. Přesný počet voličů nejsem schopna v tuto chvíli přesně říct, jelikož se každou chvíli někteří pacienti propouští či naopak přijímají," sdělila mluvčí Barbora Silná z Karlovarské krajské nemocnice.

Mezi další netradiční místa pro odevzdání svého hlasu pro nového prezidenta patří i místní hostinec v obci Počerny, protože obec nemá jiné vhodné prostory. Není to však problém jen malých obcí, ale i v lázeňském městě, kde bude možnost volit ve vinárně ve Vojenském lázeňském ústavu.
Po celou dobu prezidentských voleb bude jejich transparentnost kontrolovat několik okrskových kontrolních komisí. Ty mohou doplnit jak krajské kontrolní skupiny, tak i zaměstnanci z ministerstva vnitra.

Při každých volbách se takových kontrol na území Karlových Varů uskuteční kolem jedné až dvou. „Ti kontrolují: jestli místnost obsahuje ze zákona dané státní znaky, zda jsou urny správně zapečetěné či jestli jsou k dispozici plenty pro voliče. Samotné kontrole se nevyhnou ani členové volebních komisí. V Karlových Varech je na prezidentské volby k dispozici 50 volebních komisí, které jsou většinou po pěti či v některých případech i po sedmi členech. Pokud to vezmu čísly, tak máme k dispozici necelých 300 členů volebních komisí," uvedl Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu.

Ujít si jedinečnou šanci být u první veřejné volby hlavy státu si nenechal ujít ani třicetiletý Stanislav Malý: „Moc se na to těším, poprvé zasednu ve volební komisi a hned u takto důležité volby. Jediné, co mě mrzí, je to, že kvůli práci v komisi nestihnu odvolit ve svém okrsku. Doufám, že budu mít hodně práce, protože to by znamenalo, že k volbám přišlo hodně voličů. Snad se povede vybrat dobrého prezident."

Chřipka kosí členy v komisích, magistrát proto žádá o pomoc

V důsledku zvyšujícího se počtu nemocných se stavy v komisích průběžně mění, proto město žádá o pomoc širokou veřejnost.
Pokud máte o práci v komisi zájem, ozvěte se na tyto kontakty:
·Zdeňka Raková – kancelář 318, telefon 353 118 220,
·Martina Košíková – kancelář 333, telefon 353 118 223.
Na těchto telefonních číslech se tedy mohou hlásit zájemci o práci ve volební komisi nebo o pozici náhradníka. Odměna za členství v okrskové volební komisi činí 1500 Kč (za účast v obou kolech volby prezidenta) a podléhá 15% dani. Členem okrskové volební komise může být státní občan ČR, který v den složení slibu dosáhne věku 18 let, nenastala u něho překážka v právu volit, a který není kandidátem na prezidenta republiky.

Od zvláštního zpravodaje Milana Radosty, ze včerejší poslední prezidentské debaty:

,,Volím Karla". Odznáčky s podobiznou ministra zahraničí s růžovým čírem a právě tímto sloganem. Anebo rovnou trička. Takový pohled se naskytl každému, kdo čekal před začátkem poslední prezidentské Superdebaty v předsálí pražského Kongresového centra. Celý obrázek pak ještě dotvářel mladík, který sice žádné odznáčky neměl, ale růžového „kohouta" měl na hlavě rovnou sám. Hostesky sice upozorňovali , že při přenosu nesmíte mít žádný propagační materiál. „Růžového kluka" jsem pak ale zahlédl na konci u pódia. Tak asi to s tou kontrolou nebylo tak drastické. Každý divák debaty musel zaregistrovat, že Kníže mohl říct cokoli, a stejně by měl největší aplaus. Zajímalo by mě, jak by taková debata vypadala mezi jinými diváky na Moravě. V Čechách to musí být ale každému jasné. Mládí už si svého prezidenta našlo.