Zvířata chová abertamský statek na horských pastvinách již roky. Ale až v roce uplynulém se rozhodl majitel statku Petr Zacharda pro něco velkého. V bývalé budově lesnické školy přímo před očima roste domácí sýrárna, řeznictví a bistro. Zpracovává se zde kravské, ovčí a kozí mléko a hovězí a jehněčí maso a výrobky mají nápad, tradici a dokonalou chuť.

„Sýrárna fungovala v uplynulých devíti letech na Ryžovně a malinké řeznictví jsme měli zde v Abertamech, ale až v posledním roce se vše stěhuje pod jednu střechu. Bistro je novinka jako bonus pro návštěvníky. A má úspěch, i u domácích," vypráví potěšeně vedoucí provozu Vlasta Jeřábková.

Pro výrobu mléčných výrobků dojí na abertamském statku jeho zaměstnanci přibližně 300 ovcí, 40 krav a zhruba 250 koz. „Vyrábíme kefír, jogurty, kysanou i sladkou smetanu, máslo, tvarohy, tvarohové pomazánky, brynzu a sýry. Ty nejkvalitnější zrají i několik měsíců a tento proces vyžaduje pečlivou péči. Tu ale samozřejmě dostanou i čerstvé sýry nalévané nebo lisované," pokračuje vedoucí Jeřábková. Většinu mléčných produktů mohou návštěvníci ochutnat i na pokrmech, které nabízí abertamské bistro. Výrobky z abertamské sýrárny se pravidelně účastní soutěží regionálních potravin, a úspěšně. „Naší vlajkovou lodí je sýr arnika, ten dokonce vyhrál i celostátní soutěž," chválí Jeřábková a nezapomíná zmínit i výrobky masné: „Lidé si v našem řeznictví mohou zakoupit kvalitní a chuťově výborné hovězí, telecí a jehněčí maso. Anebo výrobky z něj, náš šikovný řezník nabízí jitrnice, jelita, sekanou, klobásky i uzené výrobky."

Kvalita jde v abertamské sýrárně také ruku v ruce s příjemným prostředím a pohodovým personálem, nezbývá než vyzkoušet!