„Doufám, stále doufám. Neumím si představit, že by sociální služby musely omezovat provoz. Vždyť jsem na nich bytostně závislá. O tchána se jejich pracovníci celý den starají. Já přijdu z práce a pak si jej převezmu. Mohu bez obav chodit do zaměstnání, ale hlavně můžeme mít dědečka u sebe,“ uvedla paní Alena na dotaz, jak by řešila situaci, kdyby sociální služby musely svou nabídku pomoci omezit.

Slib ministra sociálních věcí Jaromíra Drábka, který avizoval o 140 milionů korun více do sociálních služeb, potěšil tak nejen provozovatele těchto zařízení, ale hlavně klienty samotné. Ministr slibuje nově rozdělit mezi poskytovatele sociálních služeb sumu okolo sto čtyřiceti milionů korun. Tato částka mohla pomoci dofinancovat schodek ve financích sociálních služeb, protože bez ní by některá zařízení nepřežila.

„Doufáme, že se naše organizace na seznamu příjemců nachází. Tyto peníze by nám velice pomohly, neboť jsou u nás ohroženy zejména služby poskytované seniorům,“ řekl ředitel Farní charity Karlovy Vary Jiří Novák. „V důsledku nedostatku potřebných financí jsme už byli nuceni zrušit některé námi poskytované služby, například odbor sociálního poradenství, krizovou pomoc Domu na půli cesty a Farní poradnu,“ doplnil ředitel Novák.

Opatrní byli zatím v karlovarské Armádě spásy. „Je to jistě dobrý signál, ale zatím nemáme přesné informace kolik peněz by směřovalo přímo k nám a zda můžeme upustit od nutnosti některé služby zrušit,“ řekl za Armádu spásy Martin Čop.

Jednání s ministrem a poskytovateli se zúčastnil i náměstek hejtmana Karlovarského kraje a předseda předseda sociální komise Asociace krajů Miloslav Čermák. „Poskytovatelé v první reakci tento návrh ministra Drábka odmítli a trvali na demonstraci 16. dubna, ale po krátké přestávce a jejich společné poradě nakonec návrh přijali. Další jednání bude v polovině května,“ konstatoval Čermák.

(jah, hni)