Takto mizerně mohl skončit i víkend dvou důchodců z Karlovarského kraje. Přijeli k nim autem čtyři muži (na snímcích) a lámanou češtinou s nimi jeden z nich začal domlouvat výměnu okapů. Podle důchodkyně to byli tři Slováci z maďarské menšiny, mluvila s nimi i maďarsky. Čtvrtý muž byl nejspíše Chorvat.

Vyměníme okapy za pár korun, slibují řemeslníci. Pak ale chtějí desítky tisícZdroj: Deník / Redakce

S důchodci jednali slušně. Hned po domluvě začali pracovat. Řekli, že za práci budou chtít 1500 korun. Práci odvedli rychle a dobře. Problém nastal při placení. Vyrukovali s částkou 53 tisíc korun. Důchodci byli téměř ochotní jim částku zaplatit.
Naštěstí důchodkyně mluvila mezitím s dcerou, která hned poté, co zaslechla částku a o co se jedná, přijela.
Koukla na řemeslníky a situace jí byla vcelku jasná. Řekla, že tolik peněz neodpovídá a že zavolá policii. Na to pracanti slyšeli a řekli, ať jim zaplatí, kolik uznají za vhodné, a pojedou pryč.

Po chvíli zjišťování cen okapů spočítala, kolik mohl nový okap stát, a připočetla na začátku určenou cenu práce řemeslníků. Laický odhad za materiál a práci činil 15 tisíc korun. Takové peníze řemeslníci dostali a odjeli. Důchodci tak mají nové okapy a díky pohotové reakci dcery za ně neplatili třikrát více.

Ilustrační foto.
Turisty v pohraničí potěší nová zážitková místa a infokiosky

Laický odhad dcery byl vcelku přesný. „Cena hliníkového žlabu, okapu, se pohybuje kolem 210 korun za metr. Čistě materiál by tedy důchodce stál 11 550 korun,“ řekl Karel Bruns, pracovník firmy, která se mimo jiné zabývá i okapy.
Podle policie byl tento případ v Karlovarském kraji jediný, v České republice už ale nikoliv. Skupina podvodníků s okapy řádila už na Jesenicku, Českobudějovicku i Karvinsku.

„Zatím o jiném případu v kraji nevíme. V tomto případě nedošlo k podvodu ani trestnému činu, protože se na částce nakonec domluvili a nebyli okradeni,“ upřesnila Zdeňka Papežová, koordinátorka prevence kriminality. Také dodala, že příchod dalšího člověka k problému byl pro důchodce šťastný. „Bohužel se podvodníci na důchodce zcela záměrně obracejí. Starší člověk se snadněji nechá přemluvit. Proto je důležité, aby je při podobných nabídkách důchodce velmi rázně odmítl, protože firmy nebo společnosti chodí na žádost jejich, ne samy od sebe,“ dodala Papežová.

Doporučuje řídit se aspoň základními pravidly, pokud se vám za dveřmi někdo takový objeví. Mezi ně patří nikdy neplatit předem, vždy si v klidu ověřit firmu, nepospíchat s domluvou, zavolat rodině nebo někomu ráznému a poradit se s ním, požádat řemeslníky o telefonní kontakt nebo adresu firmy, žádat kalkulaci, živnostenský list a podobné dokumenty.

Hlavně se nenechat zlákat sebelépe vypadající nabídkou. Když budete mít jakékoli pochybnosti, neváhejte volat rodině či přátelům. Obrátit se můžete i na policii, která za vámi co nejrychleji přijede, poradí, jak situaci vyřešit, a pracovníky prověří.
V případě, že by se u vás tito, nebo jiní podvodníci objevili, ihned volejte rodině, přátelům nebo policistům (158). Pokud jste už takovouto nepříjemnost zažili, dejte o tom policii vědět.

Prvorepublikový piknik v parku a soutěž o nejlepší bábovku.
Historický piknik s vůní bábovek