Středeční sněm ODS na Chebsku se k předsedovi strany nevyjádřil, předtím ani Karlovarský. Občanští demokraté na Chebsku podpořili kandidatury Martina Kuby, Petra Bendla, Tomáše Chalupy a Jiřího Pospíšila na místopředsedy ODS, řekl dnes ČTK předseda chebské oblastní ODS Jan Mračko.

Sokolovsko tak v kraji zůstává jedinou oblastí, která se kriticky vyjádřila k působení Nečase v čele strany. „Je to už potřetí, co se ODS dostala do situace, kdy několik jejich poslanců ohrožuje fungování celé vlády. Je to podle nás manažerské selhání," uvedl předseda ODS na Sokolovsku Karel Jakobec.

Jak řekl ČTK, také odklon strany od programu, podle nějž nemá zvyšovat daně, odrazuje voliče. To se pak promítá i do výsledků ve volbách. ODS na Sokolovsku ale nenavrhla náhradního kandidáta místo Nečase. Chce počkat až podle toho, kdo se o funkci bude ucházet. Pro funkce místopředsedů podpořila ODS na Sokolovsku senátora Jaroslava Kuberu a Jiřího Pospíšila.

„Některé diskuse a příspěvky delegátů byly emotivní až bouřlivé, což je v této povolební situaci pochopitelné," uvedl krajský předseda ODS Jiří Vaněček. „Zklamání z výsledku voleb je evidentní. V rámci projednání politické situace zvolily jednotlivé oblasti vlastní postupy. Oblast Karlovy Vary a Cheb vyjádřily podporu kandidátům na místopředsedy strany, kteří o podporu požádali. V oblasti Karlovy Vary ji tak získali ministr průmyslu Martin Kuba a ministr zemědělství Bendl," uvedl Vaněček.

„Osobně považuji postup oblastí Karlovy Vary a Cheb za rozumnější. Do kongresu se může odehrát ještě mnoho zásadního a bude záležet i na nominačním projevu současného předsedy a zejména na navrženém řešení nynější situace," dodal Vaněček. „Podle mého názoru by nebylo úplně vhodné učinit nyní jediného člověka zodpovědným za vše a je důležité mít hlavně nějaké řešení. Rozhodnutí sokolovské oblasti však plně respektuji," uvedl.