Co je pro unikátní Bečov prioritní? Zachování překrásné dominanty se zámkem a hradem, nebo  povolit novou výstavbu nového moderního areálu v horní části Zlatého vrchu? Tedy na území, na němž se podle stávající územního plánu stavět nemůže.

Ten chce v Bečově, i přes záporná stanoviska Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, pořizovatele změny územního plánu, tedy karlovarského magistrátu i odboru životního prostředí Krajského úřadu Karlovarského kraje, postavit karlovarský podnikatel Zdeněk Pešek. O tom v pondělí rozhodovali bečovští zastupitelé za velkého zájmu místních lidí. Ti zcela zaplnili aulu základní umělecké školy.

Zastupitelé po dvou hodinách vyostřené diskuze požehnali většinou osmi hlasů z patnáctičlenného zastupitelstva nové výstavbě. Toto rozporuplné rozhodnutí nyní posoudí a přezkoumá Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo životního prostředí.

Argumenty osmi zastupitelů, kteří Peška podpořili, zněly téměř totožně. „Je to prospěšnost pro město, protože jde o velkou stavební investici,  a je to i pragmatický efekt, tedy ochrana města před případnými žalobami,“ mimo jiné bránil podnikatele Peška místostarosta Petr Kužvart.

Starostka Olga Haláková byla proti. Vysvětlila, že výstavba naruší typické a jedinečné panorama města i jeho historický ráz. „Jde nejen o ochranu stávajícího stavu autentického městečka uprostřed chráněné krajinné oblasti, ale i o naše životní prostředí a o ochranu příležitosti k rozvoji. Tato šance se již nemusí opakovat,“ varovala před souhlasem starostka.