Bouřlivá atmosféra panovala na oblastních sněmech ODS v Sokolově, Karlových Varech a Chebu. Kromě nominací delegátů na Kongres ODS, který se koná od 4. do 5. listopadu v Brně, se členové ODS zaobírali i hodnocením a diskusí nad výsledky krajských voleb. Nechyběla ani debata nad aktuální politickou situací na centrální úrovni.

„Některé diskuse a příspěvky delegátů byly velmi emotivní, což je v této povolební situaci pochopitelné. Zklamání z výsledku voleb je evidentní," uvedl krajský předseda ODS Jiří Vaněček.

V rámci projednání aktuální politické situace zvolily jednotlivé oblasti své vlastní postupy.

Karlovy Vary a Cheb: Nezávazně

ODS Karlovy Vary a Cheb vyjádřily podporu kandidátům na místopředsedy strany, kteří si o podporu výslovně požádali, a při svém rozhodování o udělení podpory zvažovaly i to, zda uvedení kandidáti navštívili region a například byli ochotni aktivně podporovat krajskou volební kampaň svojí účastí. Podporu nominace tak získal v oblasti Karlovy Vary ministr průmyslu Martin Kuba a ministr zemědělství Petr Bendl.

Občanští demokraté v Chebu postupovali obdobně, svoji podporu navíc vyjádřili i ministru životního prostředí Chalupovi a Jiřímu Pospíšilovi.

Sokolov: Nečas? Ne

ODS Sokolov vyjádřila podporu na post místopředsedy senátoru Kuberovi a Jiřímu Pospíšilovi. „V případě podpory nominace na předsedu strany se Sokolovští vyjádřili negativně k podpoře současného předsedy Petra Nečase, karlovarská a chebská oblast nezavazovala své delegáty žádným usnesením. Já osobně považuji postup oblastí Karlovy Vary a Cheb za rozumnější. Do kongresu se může odehrát ještě mnoho zásadního a velmi bude záležet i na nominačním projevu současného předsedy a zejména na navrženém řešení současné situace," doplnil Jiří Vaněček.

Dodal, že by nebylo úplně vhodné učinit nyní jediného člověka zodpovědným za vše. „Je důležité mít hlavně nějaké řešení. Rozhodnutí sokolovské oblasti však plně respektuji, je legitimní a dle stanov je plně v jejich kompetenci," zdůraznil krajský předseda ODS.