Do areálu bývalých lázní Kyselky už vstoupili dělníci. Začaly totiž práce na objektu bývalého hotelu Praha. Po obdržení posledního potřebného závazného stanoviska památkářů vydal v minulém týdnu Stavební úřad v Kyselce souhlas k provádění stavebních prací.

V říjnu a listopadu bude obnoven střešní plášť objektu Praha, přičemž budou stávající střešní konstrukce v maximální míře zachovány.

„Tam, kde to nebude technicky možné, budou stávající konstrukce nahrazeny. Dále budou provedeny opravy a doplnění zdiva. Zvláštní pozornost bude věnována také podezdívce střechy. Součástí stavebních úprav bude také odvodnění drenážemi tak, aby byla v co největší míře odvedena vlhkost ze zdiva objektu," uvedl Michal Donath ze společnosti Donath Business & Media, která KMV mediálně zastupuje.

Všechny práce budou provedeny v souladu se stanovisky a odbornými vyjádřeními památkářů. „Jako zhotovitel byla vybrána odborná firma BOLID – M, která má zkušenosti s památkově chráněnými objekty. Karlovarské minerální vody (KMV) jsou pouze menšinovým vlastníkem některých památkově chráněných objektů v obci Kyselka. Objekty ve svém vlastnictví společnost KMV rekonstruuje v souladu s požadavky a podmínkami orgánů památkové péče," doplnil Donath.

V objektu Löschner vznikne muzeum, v domě Stallburg osm nových bytových jednotek. Objekty bývalých kanceláří, které jsou v dobrém stavu, budou i nadále udržovány. Zvažuje se jejich propojení se stávajícím výrobním závodem.

KMV mají zájem na rekonstrukci nejen vlastních budov, ale i dalších objektů. Společnost se proto v říjnu stala jedním z pěti zakladatelů obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka, do níž vložila 20 milionů korun. Dalšími zakladateli společnosti jsou Vladimír Lažanský, člen vědecké rady ministra kultury a majitel zámku Chyše, náměstek karlovarského primátora Jiří Klsák, starostka Kyselky Petra Hoffmanová a Petr Dostál, majitel Revitalizační investiční společnosti (RIS).

Členové Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) však zůstávají ve střehu. „Kulturní lidé zvítězili. Záchrana památek v Kyselce je důkazem, že když se veřejnost spojí, jejímu tlaku podlehne i firma s miliardovými zisky. Je to zásadní obrat, ve který nevěřili ani nejvyšší představitelé ministerstva kultury," uvedl Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD. Podle něj Mattonka sice říká, že svých sedm kulturních památek zabezpečí. V praxi to prý však znamená, že zatlučou okna a spraví střechy a památky zůstanou ve stejně neutěšeném stavu. „Proto naši iniciativu nasměrujeme na samotné památky v majetku Karlovarských minerálních vod, které musí pochopit, že Česká republika je součástí civilizované Evropy, ve které je vyžadování aplikace principu společenské odpovědnosti naprosto normální. Dosud to Alessandro Pasquale považuje za terorismus," zdůraznil Martin J. Kadrman.