„Bereme si tento problém za svůj, situace se musí zlepšit." Zhruba tak nějak komentoval primátor Petr Kulhánek současnou situaci týkající se základních lidských potřeb a možnosti jejich vykonávání ve městě. Řeč je v tomto případě o toaletách či záchodcích určených pro veřejnost. Podle názorů některých obyvatel města i jeho návštěvníků, a redakce Deníku se k nim připojuje, je momentálně situace neuspokojivá. Toalet je poskrovnu a jejich úroveň rovněž není úplně nejlepší.

Patrně nejhorší situace co do dostupnosti toalet je v současnosti v obchodně-správní části města. Záchodky, které byly v městské tržnici, zmizely. „Snažili jsme se navázat kontakt s provozovatelem a situaci řešit, ale zatím se to nepodařilo. Budeme pokračovat," poznamenal Kulhánek. S tím, že by se něco mělo udělat i s toaletami pro trhovce ze stánků ve Varšavské ulici. Jejich záchodky jsou keře podél parkoviště. Zvláště v létě se pak odtud šíří do okolí citelný zápach. Snad by v tomto případě pomohly alespoň mobilní „kadibudky". Veřejné WC bylo k dispozici na náměstí Dr. Horákové v objektu nad podzemními garážemi. Ovšem je už dlouhý čas uzavřené. Není proto divu, že v obchodně- správní části si někteří kavárníci toalety zamykají a klíče půjčují pouze hostům. V restauraci McDonald's na pěší zóně pak musí host za použití WC zaplatit a částka je mu poté odečtena z nákupu.

Problém s veřejnými záchodky ale řeší i návštěvníci Karlových Varů. Pokud přijedou autobusem na parkoviště Kome, pak musejí počítat s obrovskou frontou. Otevřené toalety jsou tu totiž pouze jedny. Ty druhé, které postavilo město a jsou určeny i pro postižené, jsou uzavřené. A další nejbližší záchodky jsou až na kolonádě. Primátor Kulhánek ale zdůraznil, že by návštěvníci města měli klíč od těchto toalet obdržet od cestovní agentury, s níž přijeli. Jde o tak zvaný euroklíč, který by měli hostům bez problémů vydat.