Mělo to ale jeden háček. Sochy z písku za celkem půl milionu korun, které zdobily kolonády i veřejná prostranství města, se postupně rozplynuly a zůstaly po nich pouze fotografie.

V roce 2016 byla v rámci oslav výročí 700 let od narození Karla IV. instalována písková socha Karla IV., která byla umístěna u Mlýnské kolonády, písková socha na téma Zámecká věž, která zkrášlila prostranství před Tržní kolonádou, a pískovou sochu na téma Korunovační klenoty mohli lidé obdivovat ve Smetanových sadech. Tato všechna tři umělecká, nicméně pomíjivá díla stála město 269 000 korun. O rok později byla u příležitosti zahájení lázeňské sezóny odhalena písková socha na téma Vary v pohybu za 115 000 korun a umístěna byla u Mlýnské kolonády. V loňském roce 2018 byla při zahájení lázeňské sezóny instalována písková skulptura na téma T. G. Masaryk na koni za 115 000 korun. Ta zdobila Mlýnskou kolonádu a postupně se hroutila k zemi. Nyní na tomto místě město dokončuje opravu dlažby Mlýnské kolonády.

Pískové sochy autora Tomáše Bosamba měly u části veřejnosti úspěch, ale byly i terčem kritiky. Někteří lidé dokonce minulému vedení města doporučovali, aby nechalo sochy vytvořit ze vznášejících se balónů, což by mělo stejně pomíjivý efekt, ovšem daleko levnější. Od pískových soch ustupuje i současná koalice, která vede město od loňských komunálních voleb (ANO, Karlovaráci a ODS).

Policista dochází na teoretickou výuku v některých autoškolách v regionu.
Preventivní projekt cílí na mladé řidiče

Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) město na umělecká díla nezanevřelo. Ovšem písek chce nahradit jinými materiály, aby sochy Karlovy Vary zdobily i příští roky a ne jen několik měsíců.

Magistrát tak oprášil myšlenku dokončit sochu Karla IV. z bronzu, vítězného uměleckého návrhu výtvarné soutěže, kterou v roce 2017 vyhlásili k 700. výročí narození Karla IV. zástupci karlovarského Rotary Clubu a Galerie umění. V ní zvítězil námět akademického sochaře Michala Gabriela, který navrhl jezdeckou sochu Karla IV. v nadživotní velkosti. „Se zástupci Rotary Clubu a Kanceláří architektury města (KAM) jsme už zahájili jednání a kancelář požádali o vytipování lokality, kde by socha stála,“ uvedla primátorka. Cenu díla odhaduje magistrát na několik milionů, bývalá radnice předpokládala, že by stála kolem 15 milionů korun.

Až doposud se Karlovy Vary k sochařům a jejich dílům chovaly spíše macešsky než mecenášsky. Originálního sedícího čerta na Tržní kolonádě od Jaroslava Róny odmítli lidé v anketě, a musel tak lázně opustit a stejný osud čekal obelisk Pavla Opočenského, který čněl k nebi před Vřídelní kolonádou.

Veřejnost toto dílo slangově nazývala falickým symbolem a jeho koupi zase odmítli karlovarští zastupitelé. Poslední sochou, kterou město zakoupilo, byl bronzový pomník Tomáše Garriqua Masaryka od karlovarského malíře Jana Kotka. To se psal rok 2007.

Ilustrační foto
Pěstounů je neustále třeba. V regionu jich chybí stovka