„Její princip je velice jednoduchý. Vše odstartuje stisk tlačítka na displeji, které je nutné přidržet. Poté technologie odešle na dispečink souřadnice o poloze uživatele, s přesností plus minus tři metry. Následně se automaticky vytočí linka 155, kde se naváže přímé spojení mezi ním a operátorem," uvedl Radek Hes, vedoucí zdravotnického operačního střediska krajské záchranné služby, s tím, že vedle informací ve vyplněném formuláři aplikace odešle i stav baterie raněného, aby se předešlo případnému náhlému přerušení.

„I přes vyplněné údaje je telefonické spojení operátora a volajícího vždy nezbytné," upozornil Radek Hes. „Aplikace nenahrazuje linku 155, ale je jejím užitečným doplňkem. Při úrazu v terénu aplikace ušetří i čas jak záchranářům, tak raněným. Operátor totiž pouze ověřuje odeslaná data, což je otázkou několika vteřin. Pokud ale není aplikace použita a volající není schopen určit místo, kde se nachází, dostáváme se až do minut, kdy jsme schopni společně identifikovat místo podle různých značení či záchytných bodů," dodal.

Aplikace po spuštění odešle i informace o vašem zdravotním stavu, které si do ní uživatel uloží, jako například alergie, nemoci nebo léky, které užívá.

Další vychytávkou je lokátor, který ukáže nejbližší otevřené pohotovosti, lékárny nebo třeba také automatizované externí defibrilátory v dosahu.

„Po stažení je uživatelům k dispozici také testovací verze, kde si lidé vše vyzkouší a osahají. Je třeba zdůraznit, aby tak učinili a nezkoušeli funkčnost aplikace naostro. I když tlačítko stisknou a hned vše položí, k nám na dispečink to stejně odešle zprávu a my ji musíme prověřit. Následně to pak všechny akorát zdržuje," doplnil vedoucí.

Aplikace je volně přístupná pro systémy iOS i Android a v plánu je také její vydání pro Windows. „K 11. březnu si aplikaci stáhlo kolem pětadvaceti tisíc uživatelů. K 14. březnu už jich bylo padesát tisíc," sdělila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Petra Bakurová.

A jak se chová aplikace v českém příhraničí pod zahraničním operátorem? „Pokud někdo chytá jinou než slovenskou zahraniční síť, nemusí mu aplikace fungovat tak, jak by čekal. Zahraniční operátoři totiž neumí vytočit linku 155. Ale aplikace odešle k nám na zdravotnické operační středisko nouzovou SMS se souřadnicemi. Operátor linky 155 pak může ověřit, jestli uživatel opravdu potřebuje pomoc záchranné služby," dodala Bakurová.

„Nevýhodou je omezení pouze pro chytré telefony, které moc nevyužívají starší občané. Odeslání souřadnic je totiž ideální pro výjezdy k houbařům, zahrádkářům nebo turistům, kteří nedokáží přesně specifikovat místo, kde se nacházejí," dokončil Radek Hes a dodal, že na oficiální výjezd skrze aplikaci karlovarští záchranáři teprve čekají.