Záchranná zdravotnická služba Karlovarského kraje se dočkala nové posily do své flotily vozidel používaných v systému Rendez Vous (RV). Nezapomněla však ani na stávající vozy, které nově vybavila sněhovými řetězy a zařízením pro využití řízené hypotermie.

„Vozidlo VW Passat Combi nebylo nově zakoupené, původně sloužilo jako služební vozidlo pro primáře oblasti Cheb. Úprava vozidla byla zadána ve výběrovém řízení, na přestavbu vozidel pro systém RV zadané v minulém roce," uvedla Petra Hnátková, vedoucí sekretariátu záchranky.

Vozidlo je po kompletním technickém auditu zaměřeném především na bezpečnost. Je vybaveno i takzvanou černou skříňkou.

„Zařízení zaznamenává dění před vozidlem a v něm, včetně snímání dat o jízdě a jeho poloze. Toto zařízení má za úkol zvýšit právní ochranu řidičů v případě možné dopravní nehody," vysvětlil provozně technický náměstek David Steindl.

Tato černá skřínka je běžně užívaná složkami Integrovaného záchranného systému v zahraničí i v České republice.

Nově bylo pro všechny vozy, které slouží v rámci RV nakoupeny sněhové řetězy. Ty se snadno a rychle nasadí na pneumatiku vozidla do dvanácti vteřin .

„V případě, že se sněhové řetězy osvědčí, zakoupíme je i na velké sanitky, které často zasahují v horském terénu, i přesto, že mají všechna vozidla náhon na všechny nápravy," uvedl Roman Říha, vedoucí oddělení dopravy .

Mezi novinky ve vozech RV je vybavení pro metodu řízené mírné hypotermie.

Tato metoda snížení tělesné teploty pacienta je využívána zejména při resuscitaci pacientů. Při tělesné teplotě 32-34 stupňů Celsia se snižují metabolické nároky mozkových buněk, které přežily zástavu oběhu, a tím je umožněna jejich rychlejší regenerace a díky tomu i kratší pobyt v nemocnici.

V současné době má Karlovarský kraj k dispozici šest vozidel RV (2x Octavia Combi 4x4, 2x VW Passat Combi, 1x LandRover, 1x Nissan Patrol). Z toho vozy Land Rover a Nissan Patrol jsou záložní vozidla, pro zásahy v nepřístupném terénu.