Už na konci příštího roku by všichni ti, kteří přijedou do Valče, mohli obdivovat novou místní dominantu, která je nepřehlédnutelná už při vjezdu do obce. Za pár dnů by totiž mohla být zahájena dlouho plánovaná rekonstrukce historického skleníku na Státním zámku Valeč. Jak informoval valečský kastelán Tomáš Petr, v pátek předložil vítěz výběrového řízení na tuto zakázku všechny potřebné dokumenty. "Nic už tak nebrání tomu, aby došlo k podpisu smlouvy. Do 15 dnů by pak následně mohly začít práce," uvedl kastelán. Zakázku za necelých 30 milionů korun vyhrála společnost Gema Art International.

Po rekonstrukci by skleník mohl dodat valečskému zámku i jeho okolí dodat více atraktivnosti. Nebude totiž sloužit jen pro pěstování unikátních květin, ale vznikne zde i restaurace. "V rámci přestavby dojde i na zvelebení okolní zahrady. Počítáme tu i s venkovním šapitó. Plánujeme totiž, že právě do prostor skleníku by se následně mohly přesunout svatby. Budou se potom moci konat nejen venku na zahradě, ale také přímo ve skleníku," upřesnil Petr.

Klínovec. Ilustrační foto.
CHKO Krušné hory už má svou pracovní skupinu. Jde o přírodu nebo politiku

Správa zámku doufá, že na provoz skleníku i restaurace najdou jednoho společného nájemce. Ten by se staral nejen o pohostinství, ale měl by na starosti i zahradnické práce. "Už máme zpracovaný detailní projekt na vybavení skleníku včetně veškeré vegetace, která má kopírovat stav za druhé světové války. Z této doby máme poslední informace, co ve skleníku rostlo," pokračoval valečský kastelán s tím, že se na zámku chystají vyhlásit poptávku na možného provozovatele. "Doufáme, že najdeme jednoho, což by byl ideální stav. Pokud to tak nedopadne, zahradu se skleníkem si budeme asi provozovat sami," poznamenal kastelán.

Po rekonstrukci by skleník měl plnit svou původní funkci. Budou se v něm pěstovat rostliny pro zámeckou zahradu, má mít ale také palmovou okrasnou část. V objektu má být i restaurace. "Lidé si sednou pod palmu a dají si kafe. Součástí by měla být ale také venkovní terasa, ze které bude unikátní výhled na Valeč a okolí," nastínil už před časem Petr. Rekonstrukce skleníku je kvůli covidu a kvůli procesním záležitostem při výběrovém řízení zpožděná. Původně měla začít už před rokem.

Ilustrační foto
Rozhodnuto: děti v Karlovarském kraji ve škole bez roušek, už od úterý

Valečský zámek byl postaven na začátku 16. století, po druhé světové válce sloužil na čas válečným veteránům, v 50. letech korejským dětem a následně až do roku 1976, kdy ho zachvátil požár, dětskému domovu. Od té doby je ve správě Krajského střediska ochrany přírody, dnešního Památkového ústavu. Památka se postupně rekonstruuje a vznikají tu nové expozice. Vloni byla například zprovozněna výstava originálních Braunových soch, které se sem vrátily po 44 letech. Po ničivém požáru byly totiž vzácné sochy přestěhovány do Kladrub a ve Valči je nahradily kopie.