Spousta skvělé hudby, vernisáž i řada dalších zajímavostí. To vše nabídne tradiční akce Zahájení lázeňské sezony v Jáchymově, kterou letos oživí oslavy stoletého výročí nejstaršího lázeňského hotelu v tomto městě.

O nadcházejícím víkendu přijde hotelu Radium Palace popřát minimálně další pevnou stovku řada zajímavých osobností z minulosti i současnosti.

„Program započne vernisáží fotografické výstavy „O pohár madame Curie" v balustrádách zahrady výše jmenovaného oslavence. Vyhlášení vítězů doprovodí děti ze ZUŠ Ostrov a básnířka Hana Gerzanicová, držitelka ocenění „International Poetry of Merit Award". Stěžejním bodem programu je vždy očekávaný slavnostní průvod. Kromě historických automobilů, kol a krušnohorských lyžařů se v něm objeví také manželé Masarykovi, Urbanovi, Šroubkovi a Curieovi," uvedla za Lázně Jáchymov Lena Kozohorská.

„Všechny jmenované osobnosti se zasloužily významnou měrou o rozkvět jáchymovských lázní a hotelu Radium Palace. Jako své přání k narozeninám přivezou sladký dort, který pak návštěvníkům nakrojí a rozdají. Svěcení pramenů se ujme farář Marek Hric," doplnila k programu Kozohorská.

Podle ní jsou v prostorách lázeňského parku připraveny dětské atrakce, přehlídka tradičních řemesel i nabídka volnočasových aktivit regionu Krušné hory – západ. Nebude chybět ani program pro děti, pohádka a občerstvení pro děti i dospělé. Jedním z lákadel je komentovaná prohlídka lázeňského území v podání pouličního divadla Viktora Braunreitera. V podvečerních hodinách se v parku sejdou příznivci legendárních Rangers, kteří se každoročně do jáchymovského fanouškovského „kotle" těší.

Na večer je připraven program plzeňského kabaretu c.k. manévry Dobrého vojáka Švejka v podání přímo ladovského Švejka Přemysla Kubišty.

Prostor dostanou i méně známá seskupení – malí Permoníčci z jáchymovského hornického spolku, ostrovské mažoretky, divadelní skupina Habakuky nebo začínající rocker Lukáš Zdeněk.

„V neděli ráno si mohou hosté akce zapůjčit deky a užít si pohodovou snídani v trávě. Ti aktivnější si mohou zkusit zacvičit pilates nebo tai-chi. Pro ještě větší sportovce je pak připraven cyklovýlet za krásami Krušnohoří. Trasa je naplánována i pro malé děti a kdo nemá kolo, může si jej v lázních Jáchymov zapůjčit. Doporučujeme jen jeho včasnou rezervaci. Klidné dopoledne zakončí divadelní skeč ostrovských ochotníků a koncert vynikající country skupiny DRC," doplnili organizátoři.

Na zahájení se těší také Bronislav Grulich, starosta Jáchymova. „Se zdejšími lázněmi máme velmi dobrou spolupráci a jsme v určité symbióze. I my se snažíme a máme zájem na tom, aby do lázní jezdilo co nejvíce klientů," potvrdil starosta.

Ten dodal, že se určitě programu zúčastní. „Jistě je velmi atraktivní a lidem nabídne řadu zajímavostí. Snad se vydaří i počasí," doplnil starosta Jáchymova.